STAV

Predsjedničke ide

Aktuelni politički establišment prećutno se saglasio i da ne progovara o reformi cjelokupnog izbornog sistema. Vrana vrani oči ne vadi, a niko se ne mije kao ruke naših političara!

4649 pregleda 1 komentar(a)

Ustav Crne Gore, Zakon o izboru predsjednika Crne Gore, Zakon o izboru odbornika i poslanika, Zakon o crnogorskom državljanstvu, Zakon o unutrašnjim poslovima i sve neophodne upravne procedure za predstojeće predsjedničke izbore ostaju u sjeni najavljene odluke Kolegijuma Skupštine Crne Gore i Ustavnog odbora o potencijalnom izboru sudija Ustavnog suda Crne Gore... Još jedna stranačka komercijalnost direktno je prekršila član 10 Zakona Ustavnog suda Crne Gore. Naprosto, nadležno radno tijelo Skupštine Crne Gore svoj prijedlog za izbor sudija nije ustanovilo autonomno i na osnovu vrednovanja stručnih kompetencija kandidata. Ovih dana potvrdiće se Bogišićeva grbavost! Kroz nejasnost obrazloženih kandidatura za Ustavni sud biće potvrđeno da će Crna Gora još dugo čekati osnove konstitucionalizma - političku moć regulisanu pravnim propisima i institucijama!

Herman Hese je u svojim djelima filozofski interpretirao stvarne događaje i pri tom je u svemu tome pokušavao odrediti određeni duhovni smisao. U „Demijanu“, kojeg je objavio pod pseudonimom Emil Sinkler navodi: „Ništa na svijetu nije čovjeku odvratnije negoli da pođe putem koji ga vodi njemu samome!“

Sudeći po predstojećim predsjedničkim izborima možemo reći da je to i slučaj sa današnjom Crnom Gorom. Ovi izbori biće obavijeni famom da „niko nikoga ne mrzi kao izdajnik izdanu domovinu“, kao i prigovorima da većina kandidata imaju državljanstvo Republike Srbije. Tačnije, tokom martovskih dana doživjećemo još jedno identitetsko previranje i retoriku potrošene ideologije koju će direktno podržavati zvanična Srbija. Naravno, kvaziprotežeri politike 90-ih tokom ovih izbora neće biti samo oni koji otvoreno zagovaraju putinizam, već i oni koji su nakon 21. maja 2006. godine skrckali srednju klasu kroz veliko otimanje njenog realnog dohotka. Ova trodecenijska kleptobratija je kroz navodni evropeizam i koncept uvažavanja vjerskih sloboda otvoreno podstakla kleronacionalizam koji ju je i oborio sa vlasti. U ovoj paklenoj relaciji imamo još i neoevropski populizam koji nas je u samom startu kriminalizovano zadužio za 750 miliona eura! Čak više, neodljivo podsjećaju na mlade i lijepe sa početka 90-ih, ali su, za razliku od njih, već uveliko uhvaćeni u tome da „ne vjeruju sebi ni kada govore istinu!“

Ovom fatalnom trojstvu predstojeći izbori za prvog čovjeka Crne Gore poslužiće i kao novi izgovor za neizbor Vrhovnog državnog tužioca, komplementiranje sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i za netransparentnosti rada javne uprave. Zakon o slobodnom pristupu informacijama i mnogi zakonski tekstovi ostaće u fiokama, dok će neki biti stavljeni na dnevni red Skupštine Crne Gore bez sprovedene javne rasprave. Aktuelni politički establišment prećutno se saglasio i da ne progovara o reformi cjelokupnog izbornog sistema - o otvorenim listama i mogućnosti samokandidovanja građana za odbornike na lokalnim izborima, kao i vraćanja neposrednog biranja predsjednika opština. Vrana vrani oči ne vadi, a niko se ne mije kao ruke naših političara!

U ovom prećutnom savezu partijaških oligarha poznato je da „ako se čovjek plaši nekoga, to dolazi od tuda što je nekome ustupio moć na sobom“. Koga se u Crnoj Gori plaše njeni građani sa pravom glasa? Partija, sveštenih lica, medijskih mogula i ko zna čega ne sve još?

Predstojeća martovska frtutma veoma izvjesno potvrdiće i to kako smo od gorostasne težnje ka EU zapravo došli do vapijućeg očajanja nakon svih ovih godina. Elem, ništa kao rad aktuelne i nelegitimne vlade ne potvrđuje koliko je skoro sav EU angažman u Crnoj Gori bio farsičan! Prethodna DrPS vlast je simulirala, dok su potonje dvije vlade i suštinski potopile sve ono što je prije njih i pomirisalo na EU. Opsežna opservacija ovog procesa, kao i izbor za Predsjednika Crne Gore potvrdiće pravilo iz 90-ih - dok se krčka, Evropa uvijek posmatra sa strane, ali putem svojim ambasadora svemu daje veoma dobar začin! Možda ovi izbori zaista i budu istorijski, ako njihov rezultat ukaže ko su bili „idioti“ među evroposlanicima za Olivera Varhelija. Komesar za proširenje EU vjerovatno će moći (ili već uveliko može, ali to će pokazati analize konspiratornih posljedica agresije na Ukrajinu) da nakon predsjedničkih izbora „objektivno“ sagleda sve posljedice „širenja hegemonističkog koncepta srpskog sveta u Crnoj Gori.“

Kako god, ali većina građana Crne Gore biće u prilici da tokom ovih dana uoči kako se sva politička retorika ne dešava, kako bi rekao ranije citirani Hese, između „ljudi koji imaju hrabrost i karakter da drugim su ljudima neugodni“, već između onih koji i djeluju i žive po principu „ako nekoga mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama/njima samima“. Odavno ovaj mediteranski kamen ima uho da oslušne dolazak orkanskih vjetrova!

P. S. Moguće da nije prikladno ovim putem to iskazati, ali veoma sam ponosan i zahvalan svim pripadnicima Nacionalnog tima iz Crne Gore koji su učestvovali u spasilačkim misijama na prostoru zahvaćenim zemljotresima u Turskoj. Darivali su nas svim što nam je najpotrebnije - požrtvovanjem i emocijom! Čojski i junački!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")