EVROPA KOD KUĆE I VANI

Partija Marin le Pen okreće leđa Putinu

Lider partije Nacionalno okupljanje govori o „kolektivnoj naivnosti“ prema Putinovim namjerama i ambicijama

4667 pregleda 4 komentar(a)
Bardela i Le Pen, Foto: FB
Bardela i Le Pen, Foto: FB

Za razliku od Njemačke, francuska politika prema Rusiji u posljednjih nekoliko godina nije bila podvrgnuta kritičkom preispitivanju. Novi predsjednik stranke Nacionalno okupljanje (Rassemblement National/RN), Žordan Bardela, dobija sve više pažnje zbog svog priznanja da je pogrešno procijenio Putinov „nagon ka ekspanziji“. Govoreći za list L'Opinion dvadesetsedmogodišnji lider stranke rekao je: „Postojala je kolektivna naivnost u vezi sa namjerama i ambicijama Vladimira Putina“. Bardela je rekao da kada je Emanuel Makron odmah nakon izbora 2017. odlučio da primi Putina u Versaju, javnost nije mogla ni da zamisli kakve namjere ima gospodar Kremlja prema Evropi. Bilo bi “moralna greška to ne priznati”.

Predsjednik RN je objasnio da je „realnost pokucala i na naša vrata“. Agresija Rusije na Ukrajinu za mnoge je bila iznenađenje. Bardela se jasno ogradio od prethodnog proruskog kursa svoje stranke i založio se za isporuku oružja Ukrajini. Međutim, mora se voditi računa o tome da Francuska ne doprinese eskalaciji. Makron je bio u pravu kada je rekao da Rusija „ne smije da bude ponižena”.

Neposredno prije početka rata, Marin le Pen je negirala da bi Putin mogao imati ratne namjere. Poslije ruske invazije na Ukrajinu, na brzinu je uništila brošure kampanje koje su je prikazivale sa Putinom. Le Pen je dugo hvalila šefa ruske države kao spasioca hrišćanske civilizacije. Poslije nezakonite aneksije Krima, njena stranka je sebi dozvolila da bude uvučena u propagandnu mašinu Kremlja i poslala svoje parlamentarce na tamošnji “referendum” kao „posmatrače“. Na petu godišnjicu aneksije Krima, poslanik RN Tieri Mariani posjetio je, sa delegacijom, Krim i tvrdio da su ljudi „srećniji“ nego ranije i rekao da je „Krim je ruski“.

I finansijski je Le Pen svoju stranku učinila zavisnom od Moskve. Godine 2014. dobila je kredit od 9 miliona eura od “Prve češko-ruske banke”. Kada je ova banka bankrotirala 2016, ruska vojna kompanija “Aviazapčasti” preuzela je dalje finansiranje njene partije. Kompanija se sada nalazi na listi sankcija EU. „Kada govorite o Rusiji, onda Vi govorite o svom finansijeru“, rekao je Makron Marin Le Pen u jedinom TV duelu prije predsjedničkih izbora.

Novi šef partije, Bardela, očigledno želi da prekine veze sa Moskvom. “Biti patriota znači biti posvećen odbrani teritorijalnog integriteta Ukrajine“, rekao je on. Ukrajinska nacija postoji „svakog dana sve više“, a “negiranje ove realnosti je bila jedna od možda najvećih grešaka Putina“, kaže on. Bardela je, kao poslanik u Evropskom parlamentu, među prvima ustao da aplaudira ukrajinskom predsjedniku kada je V. Zelenski nedavno držao govor. „Za mene je moralna, politička i materijalna podrška Ukrajini nešto što se podrazumijeva. Ukrajinska stvar je pokrenula cijelu evropsku javnost. I to je možda ono što je Putin potcijenio. Mi smo kulturno bliski sa Ukrajinom“, rekao je Bardela.

Marine le Pen je takođe korigovala svoje negativne stavove prema ukrajinskoj vladi. Kada je predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk nedavno posjetio Pariz, Le Pen je večerala sa njim u Palati Lassay, zvaničnoj rezidenciji predsjednika francuskog parlamenta. Gospođa Le Pen, kao šefica kluba poslanika RN, izazvala je izvjesnu „nelagodnost” među prisutnima na večeri, prenio je magazin L’Obs. Ali atmosfera se raskravila kad se ljubazno uključila u razgovor dok su servirane jakobovske školjke i guščja jetrica. Pitala je Stefančuka o isporukama ruskog gasa. Na kraju večere, Ukrajinac je kao poklon dobio džek rasel terijera od čokolade, kao podsjećanje na psa za otkrivanje mina kojeg je Zelenski odlikovao kao heroja.

Za Le Pen je sada italijanska premijerka Đorđa Meloni uzor kada je u pitanju i politika prema Rusiji. Poslanik RN Sebastien Šeni rekao je da je cilj nove politike Le Pen priprema za preuzimanje vlade Francuske. Stoga već sada uspostavlja kontakte sa ukrajinskom vladom. Ali nisu svi poslanici RN oduševljeni zaokretom Le Pen. Poslanik Mariani je, na primjer, i dalje nastavio da brani Putinovu politiku, tvrdeći da Ukrajina ima interes da uvuče Evropu u rat.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung / FAZ)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")