STAV

Promjena tehnologije rješava problem malih elektrana

Predlažem da nadležni dozvole koncesionarima da promijene tehnologiju za male hdroelektrane i pređu na korištenje Arhimedove hidrodinamičke pužne turbine koja se već više godina koristi u zemljama Evropske unije

4993 pregleda 3 komentar(a)
Arhimedova hidrodinamička pužna turbina, Foto: wikipedia.org
Arhimedova hidrodinamička pužna turbina, Foto: wikipedia.org

Pred Privrednim sudom ovih dana održana su dva ročišta protiv države od koje se potražuju stotine miliona eure, zbog neizgrađenih malih hidroelektrana.

Potreba za proizvodnjom električne energije je velika, a potencijal Crne Gore je ogroman. Dobro smo počeli i vrlo brzo smo savladali proizvodnju električne energije od sunca i vjetra.

Suviše lako smo se odrekli ogromnog vodenog potencijala, potpuno zabranili izgradnju mini hidroelektrana, za proizvodnju električne energije, jedinog isplativog izvoznog proizvoda. Naravno, da pritom ne ugrozimo životnu sredinu.

Prije toga nijesmo konsultovali nauku i međunarodno iskustvo u ovoj oblasti u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Holandiji, Francuskoj, Italiji…Neznanje “stručnjaka” da postoje tehnologije koje proizvode hidro električnu energiju koja ne ugrožava čovjekovu okolinu. Nije bilo dovoljan ni moj stručni prilog objavljen u Listu Elektroprivrede Crne Gore br. 359 iz jula 2015. godine da se ako u proizvodnji hidro električne energije koristi Arhimedova hidrodinamička pužna turbina može proizvoditi “zelena” električnu energija, a da se pritom ispoštuju svi najstroži EKO standardi. Ovaj način proizvodnje energije zadovoljava najviše ekološke standarde, ne mijenja klimatske uslove, ne pravi prepreke za sportove na vodi, ne pregrađuje vodotoke, riblji svijet nije ugožen... Arhimedova turbina se može postaviti i u nacionalnim parkovima, turističkim naseljima, gradovima, selima. Sve je to detaljno opisano u navedenom tekstu. Ova tehnologija omogućava da rijeke neometano teku i ne ulaze u cijevi.

Nažalost, nadležni nijesu pokazali interesovanje i svjesnost da je potrebna proizvodnja električne energije ali uz zaštitu zdrave životne sredine, što je ova tehnologija u potpunosti zadovoljavala. Odlučili su se korupciju, nepotizam i halapljivost privilegovanih, kojima je profit bio važniji od životne sredine.

Da država ne bi plaćala ogromne troškove u dugim sudskim procesima, a za to vrijeme voda proticala i ne prozvodila toliko potrebnu energiju, predlažem da nadležni dozvole koncesionarima da promijene tehnologiju i pređu na korištenje Arhimedove hidrodinamičke pužne turbine koja se već više godina koristi u zemljama Evropske unije. Tako bi svi bili zadovoljni.

Koristeći Arhimedovu hidrodinamičku pužnu turbinu vlasnici koncesija bi proizvodili električnu energiju i prodavali je na domaćem i svjetskom tržištu. Država ne bi plaćala za neznanje i nepočinstva, imala bi koristi od zadovoljenja potrebe za električnom energijom i izvozom i nastavila bi sa izdavanjem građevinskih dozvola za nove mini hidroelektrane.

Autor je dipl. ing. mašinstva

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")