STAV

Turizam i politika - „ruku pod ruku”

Gospodo političari i gospođe političarke, ne zaboravite: dobri ili loši, vi ste ambasadori crnogorskog turističkog brenda

3282 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Turizam predstavlja politički fenomen. To je inkluzivan teren djelovanja javne politike, posebno u zemljama poput naše. Zato turizam i politika idu „ruku pod ruku“.

Činjenica je da se crnogorski turizam znatno stabilizovao, dok je politika i dalje remetilački faktor kontinuiranog ekonomskog napretka. Pitanje glasi: da li političari imaju pravo na takvu destrukciju?

Političari utiču na mišljenja i stavove ne samo lokalnog stanovništva, već i turista i investitora. Šteta je što je tako, jer je definitivno izostao „dobar glas“ o destinaciji. Osim što utiču na brend, dajući dodatnu snagu destinaciji ili slabeći je, političari svojim svakodnevnim aktivnostima direktno utiču na kretanja u turističkoj industriji. Oni oblikuju javno mnjenje, pa ne postoji marketing strategija destinacije koja može doprinijeti boljem pozicioniranju, koliko je loši politički marketing može unazaditi.

U zemlji u kojoj turizam predstavlja 30% GDP-a, kao što je slučaj sa Crnom Gorom, nivo uticaja politike na turizam je muiltipliciran. Zato je obaveza turističkih lidera da, u mjeri mogućeg, prevaziđu političku histeriju i dopru do ciljnih grupa spremnih da zanemare političke turbulencije. S tim u vezi, ne možemo se usmjeriti na jedno već na više „quick fix“ rješenja za kriznu situaciju u kojoj se Crna Gora evidentno nalazi.

Jedno od njih je nova marketing strategija destinacije i unikatna promocija putem brižljivo izabanih kanala digitalnog marketinga. Drugo je povezivanje sa renomiranim brendovima, kako bismo ih naveli da vjeruju u našu destinaciju i vrate prijeko potrebno povjerenje visokoplatežnih gostiju i investitora. Nego, postavlja se pitanje, da li smo u ovom trenutku uopšte u mogućnosti da ih animiramo. Pravilo je jasno: poželjni visokoplatežni turisti i investitori dolaze sa odgovornih destinacija. Zato nema sumnje da će zbog političkih turbulencija i potencijalnih meteža, razmisliti da li Crna Gora treba da bude njihov izbor.

Treće, ali ne i posljednje „quick fix“ rješenje je aviopovezanost. Crna Gora je ostrvo. Za nju je aviosaobraćaj uzrok i posljedica turističkog rasta. Crnogorski turistički proizvod treba da bude kreiran po mjeri avio-gosta jer avionska putovanja već odavno ne predstavlaju avanturu, nego stil života. Jasno je da postojanje nacionalnog avioprevozioca predstavlja tačku nacionalnog ponosa, ali ne po svaku cijenu. Nacionalni avio-prevozilac treba da bude generator turističkih kretanja, a ne kamen spoticanja, koji je pokazao da je već u prvim godinama bitisanja na izmaku snage. To je aspurdno jer se od nacionalnog avio-brenda očekuje da ima ključnu ulogu u kreiranju konkurentne destinacije i da predstavlja arteriju turističke industrije.

Svjedoci smo, igra „prebacivanja odgovornosti“ kod nas traje u kontinuitetu. Strategija „hljeba i igara“, iza koje se krije strah od naroda, nije rješenje. Zato političari treba da ubijede javno mnjenje da su politički zreli. Umjesto razloga, treba da nađu načine i da dokažu da je Crna Gora održiva turistička destinacija, koja je u korelaciji sa održivim političkim ambijentom.

Zato, gospodo političari i gospođe poličarke, ne zaboravite: dobri ili loši, vi ste ambasadori crnogorskog turističkog brenda. Oni „dobri“ se neće osjetiti prozvanim.

Autorka je Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu (Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma), članica Izvršnog odbora World Tourism Organisation (WTN), predsjednica WTN za Balkan, focal point za UNWTO (United Nations World Tourism Organisation) i GSTC (Global Sustainable Tourism Council)

Mišljenja iznesena u tekstu su isključivo stavovi autorke

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")