LAKAT U REBRA

Nije svejedno ko te doji

Koga Maca Diskrecija podoji svojim silikonskim dojkama, taj će čitav život tražiti leba bez motike ili realni život miješati sa rijalitijem i nikad neće saznati kako je držati se zubima za vjetar
80 pregleda 4 komentar(a)
televizor, televizija, TV, Foto: Shutterstock.com
televizor, televizija, TV, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.09.2017. 06:25h

Otišao je Crni Roko iz serije “Kuda idu divlje svinje” i Zis iz filma “Valter brani Sarajevo”…

Ljubiša Samardžić je umro u 81. godini, a u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga.

Dvije pomenute uloge Zisa i Crnog Roka meni su bile najdraže. Uloga iz filma Hajrudina Krvavca “Valter brani Sarajevo” oda je revolucionarnoj i ilegalnoj borbi za slobodu protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu. Uvijek je imala i onaj pomalo nevjerovatan romantičan oreol iz tada aktuelnih crtanih romana, ili vestern filmova, valjda je zbog toga i taj film u Kini za 40 godina pogledalo preko 11,5 milijardi ljudi.

Serija “Kuda idz divlje svinje” 1971. godine snimljena je u produkciji RTV Zagreb, govorila je o sukobu između dvije bande na periferiji Zagreba 1943. godine. U njoj nije bilo ni riječi o partizanskoj ikonografiji niti ideološkoj borbi, već je napravljena krimi-priča o švercerskom ratu između dvije suprotstavljene bande. Samardžić je uz Fabijana Šovagovića bio najupečatljiviji lik serije.

Možda je to samo moj 'žal za mladost', ali čini mi se da je odrastanje 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka u bivšoj nam državi, sa svim falinkama, bilo bolje nego ovo vrijeme u kome klinci mogu da uživaju u svim prednostima potrošačkog društva i digitalnim pomagalima.

U krajnjem zbiru, to jeste moja subjektivna procjena, rasli smo u zdravijem okruženju od današnjih klinaca koji su potpuno dezorijentisani u beskonačnošću dostupnih informacija.

Kada bi se snimio film o nekoj partizanskoj epopeji u prošlom vijeku, škole su organizovano vodile svoje učenike u bioskop. Sve u red po dvoje do Kina Kulture, gledali smo “Sutjesku”, “Bitku na Neretvi”… i tako redom. Živojinović, Samardžić, Boris Dvornik, Milena Dravić… obično bi bili glavni likovi u tim ostvarenjima i u televizisjkim serijama. Da se razumijemo, nijesmo mi ni u to vrijeme vjerovali baš svakoj sceni iz filmova, znali smo da kritički ismijavamo neke nerealne poruke.

Bilo je to vrijeme kada su vam falile dobre patike, žudjeli ste za original farmericama, boljim majicama, gramofonom, gitarom, pojačalom, nije bilo mobilnih telefona, kompjutera, raznih tehničkih pomagala. Roditelji nas nijesu vozili kolima do škole, nijesmo taksijem išli do Gimnazije. Pješačilo se… Ta vrsta asketizma bila je pogonsko gorivo za našu maštu i zdravu ambiciju.

Moja strina, učiteljica starog kova, obožavala je glumca Batu Živojinovića, čuvenog Valtera iz Krvavčevljevog filma i partnera Samardžiću u još nekoliko ekranizovanih partizanskih epopeja. Vjerovala mu je kao glumcu i čovjeku, sve dok u svom bogatom opusu nije simio ljubavnu scenu. Od tada je jedan od najplodnijih jugoslovenskih glumaca bio kod nje prekrižen za sva vremena i izgubio je jednu vjernu obožavateljku. I mi smo u porodici tvrdili da je strina pretjerala, ali njen sud niko nije uspio da promijeni, takva su to vremena bila.

-----

Ovih dana počelo je emitovanje rijalitija “Zadruga” na TV Pinku, a još nekoliko televizija u regionu najavljuje svoje slične TV projekte.

Ljubitelji te vrste šou programa narednih pola godine dežuraće ispred televizora i gledati kako Maca Diskrecija i njene kompanjonke starlete, glumci i muzičari, ličnosti iz medija čija je karijera u krizi, pokušavaju povratiti svoj rejting kod obožavalaca, preko beskrajnih svađa, podmetanja, nečijeg kreveta… Dakle, kada izgubite u realnoj utakmici, rijaliti vam dođe kao šansa da u produžecima zakrpite ono što je ostalo od vaše karijere, a mlađi u njemu vide odskočnu dasku ka putu do popularnosti.

Rijaliti igračima “Zadruge” pridruženo je i jedno osmomjesečno majmunče, valjda da oplemeni čitav ambijent. (Majmun ušao u tenak - imali smo scenu u Kusturičinom filmu "Underground“).

Pale su i prve tuče, a dok ovaj tekst ugleda svjetlost dana vjerovatno će kamere zabilježiti i prvi seks u rijalitiju. Naelektrisana je atmosfera u tom smjeru, podstiču je voditelji, a i sami akteri, novinari sline čekajući vijest koja će dobiti naslov skandalozno.

Da li ćete upasti u zamku rijalitija, vaš je lični izbor, daljinski vas uvijek može spasti tog programa.

U ovom vremenu Maca Diskrecija (kako inventivno ime) nakon svakog seksa i rijalitiju uveća broj svojih obožavalaca. Njen problem je kad pogodi poneki padež, tad se zbune i dezorijentišu njeni fanovi. Hoću reći da koga Maca Diskrecija podoji svojim silikonskim dojkama, taj će čitav život tražiti leba bez motike ili realni život miješati sa rijalitijem i nikad neće saznati kako je držati se zubima za vjetar.

Mi, koje su “podojili” Valter, Zis, pa i Crni Roko… rano smo shvatli da “nije život, što i polje preći”.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")