STAV

Dugo smo griješili

Objekte je lako sagraditi. Mnogo je teže stvoriti društveni ambijent koji u građanima svih generacija neće buditi želju i potrebu da budu nasilni, da mrze, da im zabava bude ugrožavanje drugih ljudi, i još mnogo toga!

3845 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U globalno turbulentnom vremenu, u politikom zatrovanom i podijeljenom crnogorskom društvu, zabrinute građane, pojedine NVO, medije i rijetke političare zabrinjava eskalacija nasilja, poput tzv. “vršnjačkog” nasilja u školama i izvan škola, fizičkog kažnjavanja maloljetnika od strane odraslih osoba, “uzimanje stvari u svoje ruke”, prebijanje sarajevskih maloljetnih sportista u Baru... itd. Previše se takvih događaja odigralo u kratkom vremenu da ih je teško nabrojati i, bez emocija, komentarisati.

Dva dana prije odigravanja 32. kola Meridianbet 1. CFL, ljubitelje fudbala nije mnogo iznenadilo Saopštenje FSCG da će se “derbi meč 32. kola, između Sutjeske i Budućnosti igrati kraj Bistrice pred praznim tribinama”. Odluka je donešena “uvažavajući mišljenje Uprave policije”. Vele kako je FSCG želio prisustvo navijača, ali se stadion rekonstruiše, pa je utakmica proglašena “utakmicom povećanog rizika” (vijesti.me). Prethodno saopštenje FK Sutjeska, u kome kažu da je “problem u nedostatku zapadne tribine”, FSCG je “demantovao”, uz obrazloženje da su “radovi na rekonstrukciji tribine u toku”. Ako “tribine nema” ili “nije završena”, to mu ga dođe na isto. Incidenti na utakmicama su “u modi”, pa su fudbaleri Sutjeske i Budućnosti, nakon završetka utakmice, imali verbalni i pokušali fizički obračun, koji je spriječila policija (saopštenje UP). Da li im je nedostajala podrška navijača, ili su željeli da pokažu da se uklapaju u ovovremeni ambijent?!

Kada je FK Sutjeska, u sezoni 2017/2018. godine, šest kola prije kraja obezbijedila titulu prvaka, pisala sam o uslovima u kojima su igrali. Stadion kraj Bistrice reflektore je dobio tek 2015. Prema pisanju portala Onogošt, par dana prije održavanja parlamentarnih izbora 2016. godine, predsjednik i sekretar FSCG posjetili su FK Sutjeska i razgovarali o projektu izgradnje zapadne tribine, čime bi se ispunili standardi za organizaciju svih međunarodnih utakmica u organizaciji UEFA i FIFA. Početak radova je najavljen za proljeće 2017. godine.

Nepune dvije godine nakon kontinuiranih praznih obećanja, u decembru 2018. godine, prilikom otvaranja novih svlačionica, predsjednik FSCG, gospodin Savićević, najavio je skori početak izgradnje zapadne tribine na Stadionu kraj Bistrice, koju će finansirati Opština, Direkcija javnih radova i FSCG (onogošt.me). Tačno godinu dana kasnije (16. 12. 2019. godine) Vijesti su, između ostalog, objavile sljedeće: “Fudbaleri Sutjeske su posljednji put igrali na stadionu kraj Bistrice, kakav se pamti više od 30 godina. Zapadnu tribinu, izgrađenu 1956. godine, rekonstruisanu i nadograđivanu više puta, za nešto više od 12 mjeseci zamijeniće nova-modernija, ljepša, komfornija…” U januaru 2020. je objavljen početak radova, koji je, prema najavi opštinskih čelnika, “trebalo da budu završeni do kraja godine”. Izvođač radova je firma “Roming” (onogošt.me).

Po isteku roka za završetak radova, mediji su konstatovali da “zapadna tribina još nije završena”, da bi, u julu 2022, portal Analitika objavio sljedeće: “Vlada je zadužila Upravu javnih radova da sprovede javne nabavke i odabere izvođača za dodatne radove u iznosu od 730.000 eura, zbog izmjene projektne dokumentacije, po preporukama UEFA. Zaduženi su Uprava javnih radova i Ministarstvo finansija da nedostajuća sredstva za realizaciju projekta, u iznosu 1,51 milion eura, planiraju Kapitalnim budžetom za narednu godinu”. Početkom februara 2023, portal CG sport, uz informaciju da je Vlada, za završetak zapadne tribine, opredijelila 994.000 eura, objavio je sljedeću informaciju: “U skladu sa navedenim zaključkom Vlade, Uprava za kapitalne projekte je sprovela postupak javne nabavke za izbor izvođača javnih radova za dodatne radove na rekonstrukciji zapadne tribine Fudbalskog stadiona u Nikšiću. Nakon okončanja navedene tenderske procedure nije bilo pristiglih ponuda”. Tribina će biti završena, a “kada, ne znamo”. Inače, broj ljubitelja fudbala, koji posjećuju utakmice, je drastično smanjen u odnosu na vrijeme kada su radnici industrijskog Nikšića, sa radošću i složno, žurili na stadion.

Biće stadiona, biće i škola, kojih sada nema dovoljno, biće sportskih dvorana... jer je objekte lako sagraditi. Mnogo je teže stvoriti društveni ambijent koji u građanima svih generacija neće buditi želju i potrebu da budu nasilni, da mrze, da im zabava bude ugrožavanje drugih ljudi, i još mnogo toga!

Dugo smo griješili, ne razmišljajući o posljedicama!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")