SVIJET U RIJEČIMA

Ujedinjeni Arapski Emirati: novi raj za ruski novac


Niko više nema koristi od sankcija Rusiji od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Novac, nafta, zlato i milioneri stižu u Dubai. Provokacija za SAD, istorijskog saveznika Emirata

2613 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Emirat Ras al-Khaimah je omanji. Nedavno je stekao reputaciju „Las Vegas Arabije“ zbog skupih projekta kao što su izgradnja luksuznih vila u Zalivu, velikih kockarnica i brodogradilišta za proizvodnju jahti. Glavni klijenti ovog emirata, koji zajedno sa šest ostalih čine Ujedinjene Arapske Emirate, dolaze iz Rusije. Rusi kupuju vile koje su bile ponuđene za 5,5 miliona dolara. Plate 20% kupoprodajne cijene unaprijed, piše Wall Street Journal - u gotovini.

Zapadne sankcije su pokrenule ruski galop na UAE. Više od pola miliona Rusa ušlo je u Emirate prošle godine - riječ je o povećanju od 60%. I to nisu samo turisti: brojni Rusi su se preselili tamo sa svojim poslovima i imovinom, kupujući nekretnine i otvarajući biznis, uključujući i ljude vrlo bliske Kremlju.

Rijetko koja druga država ima toliko koristi od sankcija Rusiji kao Emirati. Ruski novac, nafta, zlato i bogati emigranti se slivaju u Zaliv. Emirati su očigledno posebno privlačni kao alternativni finansijski centar.

Prema lokalnim izvještajima, Emirati vrve od posrednika koji djeluju u ime sankcionisanih Rusa i drugih kompanija. „UAE su izgradili infrastrukturu u kojoj Rusi mogu lako da ulože sav svoj novac bilo u kriptovalute ili u lokalnoj valutu“, kaže ekspert za Bliski istok Andreas Krieg sa King’s College u Londonu. „Ovo im takođe daje pristup međunarodnim finansijskim tokovima koje su ranije imali u Londonu ili Njujorku. I tako zaobilze sankcije.”

Zapad vrši pritisak

Predstavnici SAD, EU i Velike Britanije nedavno su se pojavili u Zalivu kako bi pozvali Emirate da preduzmu mjere protiv kršenja sankcija. Emirati se kunu da njihove banke izbjegavaju sankcionisane pojedince.

Ali ruski novac je očigledno postao previše važan da bi ga Dubai odbio. Emirati postaju alternativni trgovinski partner za Rusiju: izvoz u zalivsku državu prošle godine je porastao za 71%. To su prije svega poljoprivredni proizvodi, ali i zlato i drago kamenje.

Nakon invazije na Ukrajinu, mnoge multinacionalne banke, logističke kompanije i rafinerije plemenitih metala prestale su da trguju ruskim zlatom, koje je obično isporučivano u London, centar za trgovinu zlatom. UAE su sada trgovački centar ruskog zlata. Prema izvještaju Reutersa, država Zaliva je prošle godine uvezla 75,7 tona ruskog zlata u vrijednosti od 4,3 milijarde dolara, u odnosu na samo 1,3 tone godinu dana ranije.

Sem toga, Emirati kupuju rusku naftu po fenomenalno niskim cijenama i koriste je za domaće tržište a prodaju više sopstvenih naftnih derivata po duplo višim cijenama u inostranstvu. Ova trgovina je u okviru dopuštene režimom sankcija Zapada. Uvoz ruske sirove nafte u UAEutrostručio se 2022. godine na rekordnih 60 miliona barela, prema podacima agencije “Kepler”, specijalizovane za analizu tržišta sirovina.

Iz zapadne perspektive, tzv. paralelni uvoz u Rusiju preko UAE posebno je problematičan. Isporuke elektronske robe iz Emirata u Rusiju su se sedam puta povećale i postale su najveća izvozna kategorija zemlje u Rusiju. Isporuke mikročipova su povećane 15 puta. Emirati su takođe prošle godine prodali Rusiji 158 civilnih dronova u vrijednosti od skoro 600.000 dolara.

Emirati su se pozicionirali kao neutralna regionalna sila, balansirajući svoje istorijski bliske veze sa zapadom sa sve bližim kontaktima sa Rusijom i Kinom. Ali Zapad gubi strpljenje sa svojim saveznikom, koji pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije.

Sjedinjene Američke Države strahuju da će Dubai postati centar za isporuku takozvane dual-use robe kao što je elektronika. Prema američkom Ministarstvu finansija, UAE izvozi ovu robu iz SAD u Rusiju, uključujući kompjuterske komponente koje bi takođe mogle da se koriste u ratu protiv Ukrajine.

Sjedinjene Države bi stoga mogle da odluče da uvedu tzv. sekundarne sankcije koje bi ograničile mogućnost Emirata da posluju sa SAD ili sa američkim dolarom kao valutom. Međutim, Vašington nerado preduzima tako drastične mjere. Do sada je na svoju listu sankcija dodala samo pojedinačne kompanije u Emiratima.

Vašington pokušava da ponovo za sebe jače veže zalivske države. Ali i u Abu Dabiju i u Rijadu, nije zaboravljeno kako je svjetska sila koja je trebalo da im garantuje bezbjednost reagovala nakon nasilnih napada Irana i njegovih savezničkih milicija bespilotnim letjelicama: nikako tj. samo retorički.

Sada vazduhoplovstvo Emirata prvi put želi da trenira zajedno sa kineskim vazduhoplovnim snagama - izuzetan korak za malecnu zalivsku naciju, koja se dugo oslanjala na američke borbene avione i oružje. Istovremeno, Emirati su paralelno uključeni u anti-Put svile i blisko sarađuju sa Izraelom, SAD i Indijom.

Nedavno je antizapadni savez BRIKS (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike) najavio da će, pored Saudijske Arabije, Irana i Egipta, uključiti i UAE. Uz rastuće veze sa američkim rivalima i rastuće ekonomije poput Indije, izgleda da Emirati vjeruju da će doći do stvaranja novog multipolarnog svjetskog poretka i da svijetom više neće dominirati SAD. Anwar Gargash, lični savjetnik šeika Mohammeda Bin Zayeda, vladara UAE, rekao je prošle godine da zapadna hegemonija nad međunarodnim sistemom „broji posljednje dane“.

(WELT)

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")