STAV

Hrabro smo stali na crtu svakoj kriminalnoj organizaciji

Ostajemo dostojanstveni i dosljedni u primjeni zakona koji je jednak za sve

21832 pregleda 45 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Časni, čestiti, pošteni crnogorski policajci, ponosu Crne Gore, ponosna Crna Goro, srećan vam 2. oktobar - Dan policije.

Kao nekome ko je u policijskoj uniformi skoro 25 godina zadovoljstvo mi je da vam kao „prvi među jednakima“, uputim iskrene čestitke i uvjerenje da teret sa kojim se svakodnevno susrećete nosimo zajedno.

Od momenta kada su 1831. godine formirane Gvardija i Perjanici, pa sve do danas, crnogorska policija uspješno odgovara svim bezbjednosnim izazovima koji se stavljaju pred nju. Svjestan sam da materijalno-tehnička sredstva sa kojima raspolažemo nijesu idealna, ali činimo sve da ambijent u kojem ćemo raditi ide putanjom evropskih standarda. Već u narednoj godini, ubijeđen sam, imaćemo nova vozila, uniforme, na stotine stambenih jedinica koje će biti na raspolaganju policijskim službenicima.

Ponosan sam jer smo uprkos svim problemima hrabro i odvažno stali na crtu svakoj kriminalnoj organizaciji u Crnoj Gori. Pokazali smo visok stepen profesionalizma, odvažnosti, ali isto tako poštovanja i ljubavi prema državi Crnoj Gori. Ponosan sam jer smo, u procesu bolnog ozdravljenja i reforme crnogorske policije, spremni da prihvatimo greške koje su bile evidentne u vremenu iza nas, da budemo samokritični kako bi iz dana u dan napredovali i bili bolji. Cilj koji je pred nama je samo jedan - da omogućimo stabilno stanje bezbjednosti u državi iz koje mladi ljudi neće odlaziti, već će svoju životnu egzistenziju i životnu priču graditi upravo ovdje.

Uvažene kolege policajci, kako ste vi dužni da štite bezbjednost i interes građana Crne Gore uz maksimalno poštovanje Ustavom zagarantovanih im prava, tako je moja obaveza da štitim ne samo interese ove instutucije, već i interese svakoga od vas pojedinačno. Nerijetko smo predmet napada raznih struktura i struja, ali ostajemo dostojanstveni i dosljedni u primjeni zakona koji je jednak za sve.

Koristim priliku da uputim izraze poštovanja onima koji su decenijama prije nas gradili ovu instituciju i dali svoj puni doprinos u očuvanju bezbjednosti društva i države u kojoj živimo.

Sa zadovoljstvom ističem da je iz štampe izašla „Crnogorska revija za bezbjednost“, naučno-stručni časopis za teoriju i praksu iz oblasti bezbjednosti, za šta posebnu zahvalnost dugujem prof. dr Aleksandru B. Ivanoviću.

Na kraju, s ponosom što sam dio policijske organizacije, još jednom svima dugujem zahvalnost na strpljenju i razumijevanju, na volji i odlučnosti da date svoj lični doprinos da Crna Gora bude onakva država kakvu njeni građani i zaslužuju.

Autor je v.d. direktora Uprave policije Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")