STAV

Dogorelo do nokata

Kredit za tunel Sozina otplaćuje se do 2030. godine, a svaki cent dobiti treba da pojedu vječiti foteljaši, kojima ionako ne manjka narodnih para?! Najveći “bonus” od 2.840 eura jednak je iznosu koji korisnik tuđe njege primi za 3 godine i 7 mjeseci, odnosno 14,7 najnižih zarada
95 pregleda 3 komentar(a)
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.08.2017. 09:46h

Poređenja radi- insert iz političke biografije najmlađe švedske ministarke:

Švedska ministarka (27) u Vladi premijera Stefana Leftvema, koja je izabrana 2014. godine, u drugoj godini mandata sama je podnijela ostavku, nakon što ju je, sa 0,2 promila alkohola u krvi za volanom zaustavila policija. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju, švedsko tužilaštvo joj je izreklo novčanu kaznu u iznosu od 4.670 dolara. (Opširnije u Dnevnom avazu i drugim regionalnim medijima.)

U Crnoj Gori su se posljednje ostavke dogodile pod pritiskom “ulice”, sa “događanjem naroda” ’89., kada su na vlast došli “mladi, lijepi i pametni”, koji tri decenije upravljaju državom i narodom. “Kažu da od svih ljubavi koje postoje, jedino ljubav prema vlasti nema silaznu liniju.” (M.Selimović) Imali su dovoljno vremena da razore privredu, zaduže državu i rasloje crnogorsko društvo…

Predstavnici opozicije često, s razlogom, traže ostavke visokih funkcionera, među kojima je, u zadnjih par mjeseci, prozvan ministar saobraćaja, “zbog bonusa u Monteputu”.

U vrijeme kada Vlada Crne Gore uvodi nepopularne mjere štednje, među kojima je ukidanje naknada majkama, Ministarstvo saobraćaja stotine hiljada eura narodnog novca galantno dijeli sadašnjim i bivšim članovima borda direktora i radnicima u Monteputu, te uvijek istim privilegovanim sportskim klubovima. Kao da u Nikšiću i drugim zaboravljenim gradovima nema sportskih kolektiva?

Zar na Sozini ostvarena dobit ne može da se utroši za druge projekte u crnogorskom saobraćaju?! Neko treba da se stidi stanja u željeznici, gdje su se 2009. godine i kasnije isto nekim “bordovcima” dijelile otpremnine od 30 do 200 hiljada eura po glavi, a današnji vozovi i putnici zavide pokojnom “ćiri”, kojim smo putovali od Nikšića do Čapljine? Možda i ovi pređu na ugalj, dok ne nabave odvodnike prenapona, na čiju se isporuku čeka 45 dana?! Zar broj stradalih na pružnim prelazima nije dovoljna opomena za one koji se bave otpremninama i bonusima?!

Šta je sa drumskim saobraćajem? Za brojne saobaćajne nezgode ne možemo kriviti vremenske uslove, rakiju, vozače i policiju, a tvrditi da su putevi dobri! Nadležni razmišljaju kako su u rijetko naseljenim područjima putevi nebitni, a tekuće ljeto je pokazalo da se vatrogasna vozila i cistijerne sa pitkom vodom nijesu uspjeli probiti do mnogih seoskih kuća?

Kredit za tunel Sozina otplaćuje se do 2030. godine, a svaki cent dobiti treba da pojedu vječiti foteljaši, kojima ionako ne manjka narodnih para?! Najveći “bonus” od 2.840 eura jednak je iznosu koji korisnik tuđe njege primi za 3 godine i 7 mjeseci, odnosno 14,7 najnižih zarada.

Decenijama su na isti način uzimali novac iz Elektroprivrede, Aerodroma CG, Plantaža,.., i drugih državnih preduzeća! Pričalo se o bezdanima koji su progutali milijarde narodnog novca, KAP-u, Željezari, Boksitima, rasprodaji državnog zemljišta, štetnim privatizacijama, funkcionerskim stanovima,.., a sada se “diže prašina” zbog bespravno isplaćenih bonusa. Dogorelo do nokata!!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")