PISMA UREDNIKU

Nije povećanje nego akontacija

Svi slušaju negodovanje u javnosti zbog "povećanja" najniže penzije na 450 eura, a niko od nadležnih neće da objasni da se praktično radi o akontativnom povećanju

3224 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Od početka junskih parlamentarnih izbora, kada su iz Pokreta Evropa sad najavili povećanje najniže penzije na 450 eura, od 1. januara 2024. godine, u javnosti se komentariše o pravdi i nepravdi, koja će zadesiti penzionere. Korisnici najniže penzije, koja iznosi 296,35 eura, sa razlogom se raduju poboljšanju materijalnog statusa u vremenu inflacije i drastičnog porasta troškova života. Penzioneri sa većim penzijama, u savezu sa političarima i analitičarima, negoduju zbog toga, jer se smatraju diskrimisanim dijelom ove mnogoljudne populacije.

U susret izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, direktor Fonda PIO, gospodin Ranko Aligrudić, je, za Boje jutra TV Vijesti, 18. decembra za javnost obrazložio kako će to "povećanje" najniže penzije izgledati i ko će sve da prima 450 eura. Poznato je da najnižu (minimalnu) penziju trenutno prima 40.600 penzionera i predloženo je da se njima penzija od 450 eura ne usklađuje (zamrzne), sve dok sa redovnim usklađenjima ne bi dostigli taj iznos, što će da traje dvije, tri ili više godina! "Taj broj od 40.000 sad bi se sa ovim na 450 sa najnižom penzijom povećao na 72.000, ali da svi ne bi bili u 'zakucanom' smislu da budu korisnici najniže penzije, njima je ostavljeno da, u slučaju narednih redovnih usklađivanja, njihove penzije pređu iznos od 450 eura, da se normalno usklađuju kao i sve ostale penzije. Cilj je da se broj od 40.600 penzionera sa najnižom penzijom ne premašuje", kaže Aligrudić. Da se najniže penzije neće usklađivati, nedavno je izjavila i ministarka rada i socijalnog staranja.

Svi u ovoj državi slušaju negodovanje javnosti zbog "povećanja" najniže penzije na 450 eura, a niko od nadležnih neće da objasni da se praktično radi o akontativnom povećanju, a ne o povećanju poput onog iz 2022. godine. U pitanju je pozajmica na duži rok u iznosu od 153,65 eura mjesečno, koju ćemo vratiti svaki euro cent. Ponavljam, samo nas 40.600 penzionera! Lično smatram da niko ne treba da bude "ljubomoran", niti da se osjeća diskriminisano! Ogroman broj onih do 72.000 treba da budu zadovoljni što će, umjesto akontativnog, dobiti pravo povećanje, sa pravom da im se penzija redovno usklađuje. "Dobročinitelji" su podvukli crtu ispod 296,35, da bi zadovoljili nezadovoljne, radi mira u kući. Ofrlje, a zakone smo navikli da prilagođavamo, poput onog za četvoromjesečno usklađivanje penzija!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")