STAV

Crna Gora treba da iskoristi istorijsku priliku

Očuvanje širokog političkog konsenzusa o reformama utabaće put ka članstvu u EU i višem životnom standardu

12988 pregleda 55 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od formiranja nove Vlade i nove Skupštine protekle jeseni, Crna Gora je napravila važne iskorake u ispunjavanju dugo odlaganih obaveza iz EU agende.

Nakon mnogo mjeseci, a u nekim slučajevima i nakon više godina, konačno smo vidjeli izgradnju širokog političkog konsenzusa, iznad partijskih interesa, u cilju konstruktivnog rješavanja pitanja od nacionalnog značaja. Između ostalog, uspješno je razriješeno osjetljivo pitanje popisa stanovništva, ratifikovana su tri sporazuma iz Berlinskog procesa i, što je najvažnije, izabran je jedan broj ključnih nosilaca pravosudnih funkcija. Opozicija je, takođe, bila veoma konstruktivna, aktivno učestvujući u skupštinskim diskusijama i pružajući ključnu podršku za značajne odluke koje nisu mogle biti donešene bez široke međupartijske saglasnosti.

Nadam se da će crnogorski političari očuvati ovaj pozitivan trend i nastaviti da ispunjavaju ključne obaveze iz EU agende. Konkretno, u narednim mjesecima Crna Gora treba da ispuni preostale ključne reforme vladavine prava, koje administrativnim jezikom često zovemo “privremena mjerila za poglavlja 23 i 24”. Ova pravila postoje s razlogom. Ona su tu da obezbijede da temeljna prava građana Crne Gore budu na jednak način zaštićena kao i prava građana EU.

Kada ovo bude ostvareno - nadajmo se do sredine sljedeće godine - Crna Gora će napraviti ogroman skok u pravcu punopravnog članstva u EU. U periodu od godine i po koji će nakon toga uslijediti, uz posvećen rad, mnoga druga poglavlja u pregovorima o pristupanju EU koja su tehnički spremna biće zatvorena. U protekloj deceniji zatvorena su tri poglavlja.

Ova ista pravila nisu samo presudna za budućnost Crne Gore u EU, ona su od vitalnog značaja za ukupnu dobrobit crnogorskog društva, uključujući i njegov ekonomski napredak. Svakoj zemlji trebaju dobri zakoni i funkcionalne i profesionalne institucije vladavine prava, kako bi podržala sopstvenu privredu i privukla strane investicije.

Kada ovo bude ostvareno - nadajmo se do sredine sljedeće godine - Crna Gora će napraviti ogroman skok u pravcu punopravnog članstva u EU. U periodu od godine i po koji će nakon toga uslijediti, uz posvećen rad, mnoga druga poglavlja u pregovorima o pristupanju EU koja su tehnički spremna biće zatvorena. U protekloj deceniji zatvorena su tri poglavlja

Ispunjavanje ovih ključnih obaveza stvoriće uslove za ranije nezabilježene investicije iz EU, u okviru predloženog Plana rasta za Zapadni Balkan. Po ovom planu, koji je predložila Evropska komisija, stotine miliona eura donacija i povoljnih kredita moglo bi biti na raspolaganju za preobražaj crnogorske ekonomije i na korist cjelokupnog društva. To bi moglo značiti da bi se u sljedećoj deceniji, uz predan rad i dobre politike, životni standard crnogorskih građana mogao približiti prosječnom standardu u Evropskoj uniji.

Sa zadovoljstvom primjećujem da Crna Gora ozbiljno shvata ovu ogromnu razvojnu šansu i da je Vlada predložila ambiciozan Program reformi za Plan rasta, obavezujući se na sprovođenje niza reformi iz oblasti poslovnog okruženja, digitalne i zelene tranzicije i ljudskog kapitala, u cilju pristupa ovim transformativnim investicijama iz EU.

Crnoj Gori se ukazala istorijska prilika. Sa njom dolazi jednako velika odgovornost crnogorskih donosilaca odluka. Oni treba da ostanu fokusirani na saradnju, iznad partijskih interesa, kako bi nadgradili ono što je već ostvareno i sproveli potrebne reforme iz EU agende. Uz to, kao što je to dosljedno činila do sada, neophodno je da zemlja nastavi da čvrsto stoji uz EU u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, kao jedan od naših najbližih partnera kada je riječ o zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU.

EU je obezbijedila jasnu mapu puta i neće štedjeti truda da pruži političku, finansijsku i ekspertsku podršku u ovom procesu. Ipak, na crnogorskim političkim liderima je da usmjeravaju zemlju, prebace u višu brzinu i uspješno pređu ovaj put. Pozivam sve da radimo zajedno kako bismo to i ostvarili. Crnogorski građani, sa svojom ogromnom podrškom za EU i čvrstom vjerom u budućnost svoje zemlje u EU, to svakako zaslužuju.

Autorka je ambasadorka EU u Crnoj Gori

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")