POZDRAV DOMOVINI

Na korak do sreće

Umjesto da padaš u prazničnu depresiju i članove porodice gledaš kao Hanibal Lektor, pojačaj Bečku filharmoniju i gledaj stvari sa vedrije strane. Horoskopi i ekspoze vele da nam domovinu očekuje godina sreće-sreće-radosti, pa će valjda biti nešto i za nas

13527 pregleda 23 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Vijesti/Nikola Saveljić
Foto: Vijesti/Nikola Saveljić

Možda bude anksioznih napada kada budemo skrolali po telefonima prvog januarskog jutra. Društvenim mrežama će vladati srećnici koje su slavili od Beograda do Dalekog istoka, a neće biti tog filtera koji bi uljepšao tvoja četiri zida koji odavno nijesu gledali Jupola. Bićeš izložen malicioznim online napadima Moetom i švedskim stolovima, na koje nećeš moći da uzvratiš ruskom salatom i kumarom koji ti je ujedno i žirant. Nećeš moći da repliciraš ni tradicionalnim vatrometom iznad Konika, iako nije ništa slabiji od onog u Sidneju. A ako već nisi gledao Brenu i Priju, nemaš se što hvaliti Knezom iako on umije da pjeva i prodaje burgere.

Umjesto da padaš u prazničnu depresiju i članove porodice gledaš kao Hanibal Lektor, pojačaj Bečku filharmoniju i gledaj stvari sa vedrije strane. Horoskopi i ekspoze vele da nam domovinu očekuje godina sreće-sreće-radosti, pa će valjda biti nešto i za nas.

Za početak, od januara ćemo biti godinu bliže ulasku u EU planiranom za 2026. Predsjednik je već spremio platformu koja briselska vrata otvara, ali treba vremena da je svi potpišu. Ursula i Borelj nam nijesu primili premijera, ali mu je Varhelji šapnuo da će nam poneko poglavlje zatvoriti. Naše je samo da napravimo pravosudni kvart na Zabjelu i završimo onaj zatvor u Mojkovcu. Možemo kumovima i drugovima da napunimo tužilaštvo kao što smo reformisali Ustavni sud. Kada otvorimo Specijalni sud za organizovani kriminal, na ulazu ćemo staviti kartonsku maketu Ruke pravde sa posvetom - Hvala ti što si pravosuđu našao posla.

Za novu godinu Vlada je obradovala penzionere ali ni ostali smrtnici ne treba da brinu. Sljedeće godine u ovo doba nećemo biti milioneri, ali ćemo imati plate od hiljadu eura i raditi šest dana u nedjelji. Džabe Dritan pita za nastavak Evrope sad a Fidelity priča da premijer kupuje vrijeme. Biće povišica iako Fonda PIO možda biti neće. Budžet će se puniti akcizama i novim kreditima, sve dok Crna Gora ne postane Švajcarska Balkana i veliko gradilište. Tenderi za auto put i brze ceste završićemo dok kažeš „paf-paf“, pa mogu Bemaksovi i Behtelovi ašovi da se zabiju u zemlju.

Da u državnoj kasi preliva pobrinuće se blokchain bratstva sa primorja. Kada Do Kvon pobjedi američko pravosuđe kao Šešelj Haški sud, od Dritana će dobiti izvinjenje a od Mikija crnogorsko državljanstvo. Njemu i Buterinu otvorićemo trezor Centralne banke da gemblaju na blokchain berzama dok ne vratimo sve kredite i skupimo novac za još dva auto-puta. Uporedo možemo da razvijamo elitni turizam u kojem se karpaćo i jastozi plaćaju digitalnim novcem, a bogatim gostima se nudi samo domaće. Cigarete iz Bara, trava sa plantaža po selima oko Podgorice ili kokain iz paketa banana.

Dok kripto-serdari budu punili državnu kasu, armija ministara će moći mirno da troši dnevnice i vozi službena auta. Aleksa će nastaviti da bude potpredsjednik Vlade za prijeme i prirodne nepogode, dok Milović bude kadrirao po policiji i tužilaštvu. Pošto je uspio pastelnim detaljima da poremeti modu uskih teget odijela, dendi ministar će možda početi i sa popunjavanjem diplomatske mreže. Šef parlamenta će nastaviti da u Beograd putuje bez kostima državnog zvaničnika, a savjetnici predsjednika da izigravaju ministre kad već neki ministri glume ikebane.

Velika su očekivanja od godine političkih promjena u kojoj Jakov i Miki ne pominju razvod, ali se Milan i Andrija sve više udaljavaju. U kojoj se penzionisani otac nacije po ulicama slika sa biračima, dok mu stranka bira nasljednika preko aplikacije. Izabraće nekog iz armije klonova, da našminka stranku i proba da je udomi kod Mikija kada bude birao između novih izbora i rekonstrukcije. Novoj izbornoj šansi može da se nada ruka pravde ako do tada ne izgubi glas ili se pobije u parlamentu. A ukoliko mu se ne ukaže prilika da opet bude tas na vagi, može sa Medom da dijeli tag #medojesveupravu i priča pikanterije sa ustoličenja.

Zato ne tugujmo jutros-gore glavu, jer čeka nas godina reformi i dvotrećinskih većina. Na korak smo do sreće i života u Singapuru Evrope koji ne žali kredita da bi građani živjeli kao bubreg u loju. Poželimo napredak državi naroda i građanske manjine u kojoj izborne i popisne pobjede slogu grade, a nezaposlena mladost iz kladionica prelazi u političke partije. Zemlji pravde u kojoj telefoni dolaze glave kriminalcima, ali sudijama ne mogu ništa listinzi i vetinzi. U kojoj će biti reformi i agendi, dok nam svima radost ne udari na nos.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")