STAV

Čaša meda i čaša žuči

Je li naša trenutna politička većina spremna da popije čašu žuči tj. da zabrani uvoz opreme dobavljača velikog rizika iz Kine i time ugrozi izuzetno dobre odnose sa ovom zemljom, da bi se nakon toga sladila čašom meda tj. konačnim zatvaranjem dva pregovaračka poglavlja? Biće veoma zanimljivo u predstojećem periodu

3174 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sada kada je farsa oko Izmjena i dopuna Zakona o elektronskim komunikacijama privremeno stavljena ad akta, možemo se osvrnuti na prethodnu neđelju uz ukazivanje na dalje prepreke, koje će dovoditi trenutnu političku većinu, da testiraju izdržljivost svoje kičme. U prethodnom tekstu sam objasnio da su i jedna i druga strana dijelom bile u pravu, te je i ishod ispao takav - pat pozicija. Ali Crna Gora je opet pala.

Prvo, vratili smo se tumačenju prava iz vremena komunizma - da se ne treba držati zakona kao pijan plota. Neusvajanjem ovog prijedloga zakona jasno je poslata poruka, da je Zakon o državnoj upravi mrtvo slovo na papiru. Posljedično, ministar za javnu upravu trebao bi pod hitno da pripremi izmjene i dopune tog zakona, đe će se državne agencije izbaciti iz sistema državne uprave, a takođe pripremiti i Zakon o državnim agencijama, đe će se konačno urediti pitanje njihovog osnivanja, spajanja, razdvajanja, biranja rukovodstva i načina donošenja odluka. Time će se svi zakoni, koji se odnose na regulaciju različitih tržišta i upravljanja državnim dobrima rasteretiti tog poglavlja u pripadajućim zakonima.

Drugo, iz diskusija na zadnjoj śednici jasan je smjer zakonodavnog djelovanja postojeće političke većine. Po onome što smo viđeli, zakoni se tumače tako da važe za puk, ali ne i za elitu postojeće političke većine. Maliciozni posmatrač bi mogao primijetiti da se događaji preko Atlantika prelivaju i kod nas, pa bi se moglo reći da će važiti, osim za narod i za elitu trenutne političke manjine, ali onu koja nema imunitet. Jer, predśednik Skupštine objašnjava, život piše zakone i ti se zakoni moraju poštovati, uz malu dopunu i tumačenja tih istih zakona od strane EK. Ovu dopunu su i jedni drugi prihvatili aklamacijom i zovu je vladavina prava, a za "život piše zakone" i jedni i drugi se pozivaju na Ustavni sud - da igra ulogu EK. Poželjan je "delay" u odlučivanju makar do isteka mandata.

Pročitali smo u medijima, da je potpredśjednik Đeljošaj izjavio da su za ovu situaciju kriva prethodna tri ministra. Ne śećam se ko je bio prvi ministar, vjerovatno zbog toga što nije učinio ništa vrijedno spomena, ali nije bio u pravu za drugog ministra - predśednika Milatovića. U vremenu njegovog kratkog mandata urađen je nacrt ZEK koji je bio 100% usaglašen sa EU Acquis, ali je gubljenje povjerenja omelo proces završetka tog posla. A o trećem ministru ne treba trošiti riječi. Dalje, potpredśjednik Đeljošaj je izjavio da će nacrt zakona biti poslat na javnu raspravu 25. januara. Nije rekao koji nacrt, prvog ili drugog konsultanta. Nadam se da neće pasti u iskušenje, da kombinuje oba, po sistemu zakrpi: ovđe mi nešto fali, uzmi odavde. U tom slučaju, može slobodno i sebe staviti na listu, od sada već četiri ministra, jer ostaviti laika da vodi taj posao, kao što su i jedan i drugi uradili, a prije toga ministar Milatović smijenio, garantuje mu to mjesto na listi. Jer još uvijek se može desiti, da zakrpe u nacrtu nijesu po ukusu Evropske komisije, što je ovom prethodnom ministru već bilo rečeno tokom njegovog mandata, makar kad je riječ o ovome što ću navesti u sljedećim redovima.

Naime, proces usaglašavanja nekog zakona sa EU Acquis ne podrazumijeva samo propise Evropskog parlamenta, Savjeta EU i propise EK nego i tzv. Komunikacije EK prema Parlamentu, Savjetu i različitim odborima. U slučaju ZEK, to je COM(2020)50 od 29.01.2020, s naslovom Sigurno uvođenje 5G mreža u EU. U tom dokumentu ima jedan paket mjera - 5G Security Toolbox, koji uključuje strateške i tehničke mjere, te planove za smanjenje rizika. Siguran sam da to nijedan ministar nije pročitao, a možda niko ni iz EKIP-a, ali je konsultantu u kabinetu prethodnog ministra rečeno da su o tome bili pitani u Briselu, a da nijesu znali o čemu se radi. Bili su veoma iznenađeni da je to poglavlje prisutno u nacrtu ZEK, koji im je bio dostavljen. Inače, sve zemlje EU i kandidati za članstvo su obavezni da zabrane uvoz kritične mrežne opreme od dobavljača visokog rizika. Po drugom izvještaju iz juna 2023, o napretku u implementaciji, 21 članica je to implementirala u zakone, a 10 su uvele trenutne zabrane uvoza takve opreme. U praksi to znači da se unese posebno poglavlje u ZEK, kao i veoma stroge kaznene mjere, što je u prvom nacrtu zakona i učinjeno, dočim u drugom, nema ni pomena o tome. Naravno da je to poglavlje napisano u skladu sa crnogorskim interesima u prvom nacrtu zakona.

Da zaključim uz vraćanje naslovu teksta. Je li naša trenutna politička većina spremna da popije čašu žuči tj. da zabrani uvoz opreme dobavljača velikog rizika iz Kine (Huawei, ZTE, Datang Mobile) i time ugrozi izuzetno dobre odnose sa ovom zemljom, da bi se nakon toga, sladila čašom meda tj. konačnim zatvaranjem dva pregovaračka poglavlja? Biće veoma zanimljivo u predstojećem periodu viđeti da li kičma postojeće političke većine održava oblik mletačkog naziva Lovćena - Monte Sella.

Autor je ekspert za telekomunikacije i konsultant na izradi nacrta ZEK

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")