PISMA UREDNIKU

Pacijenti nijesu krivi

Za jednu refundaciju potrebna je puna fascikla papira, a u eri kompjutera pacijenti su primorani i na bespotrebna putovanja!

3443 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koliko smo neinformisani o važnim pitanjima u crnogorskom javnom zdravstvenom sistemu govori primjer da mi, nikšićki pacijenti, tek na šalteru naše Službe za laboratorijsku dijagnostiku (koja radi u okviru OB Nikšić) saznajemo da u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku KCCG, koji jedini u Crnoj Gori radi analizu D vitamina u krvi, nemaju reagensa na D vitamin. Termin u kome sam se interesovala teče od 10. aprila do danas, a koliko prije i do kada, ne znamo. Navikli smo na slične nestašice reagensa, ljekova i mnogo lošeg u našem zdravstvu, pa mi nije cilj da pišem konkretno o tome. Vjerovatno su zaribali neki tenderi, a Fond zdravstva će uštedjeti na pacijentima koji su prinuđeni da nalaz urade u PZU, što nam nije neobično!

Analiza nivoa D vitamina u krvi u privatnim laboratorijama u Nikšiću košta 26,00, odnosno 27,00 eura, zavisno od PZU. U jednoj od laboratorija, čije usluge češće koristim, informisali su me da mogu refundirati račun za njihovu uslugu. U Područnoj jedinici FZO su mi ljubazno potvrdili isto uz obrazloženje koja dokumentacija se dostavlja Fondu. Za jednog pacijenta, odnosno jednu refundaciju, treba puna fascikla papira, od kojih pacijenti već posjeduju izvještaj specijaliste, uput ID, račun na ime sa fiskalnim računom i kopiju nalaza iz PZU. Za pacijente izvan Podgorice postaje teret pribavljanje „potvrde zdravstvene ustanove da se ta analiza nije mogla tamo raditi“. Kao građanka, kao pacijentkinja, kao čovjek, ne mogu da se ne zapitam zašto FZO ne vjeruje našoj Službi za laboratorijsku dijagnostikui, koja uzorke šalje na analize u KCCG i koja je u direktnom stalnom kontaktu sa njihovim Centrom za kliničko-laboratirijsku dijagnostiku?! Tada bi nikšićkim pacijentima bilo lako pribaviti traženu potvrdu. Zašto naša Laboratorija i Područna jedinica FZO, kao službe/ustanove u istom sistemu (i obje smještene pod istim krovom), ne razmjenjuju informacije, kako bi pacijentima olakšali put kroz ovu i slične procedure?

Vjerovatno je FZO upoznat sa svim nestašicama u zdravstvu, pa se postavlja pitanje zašto svaki pacijent ponaosob mora da „trkne“ do KCCG kako bi pribavio „potvrdu da se analiza nije mogla tamo uraditi“? O restrikcijama na teret pacijenata sam nedavno čitala i pisala, pa sam lično sklona da vjerujem da se i ovdje „prave uštede“, pod pretpostavkom da će mali broj pacijenata izvan Podgorice putovati u KCCG za potvrdu. Struka govori o važnosti D vitamina za ljudski organizam. Koriste ga lakši, teži i veoma teški bolesnici, od kojih veliki broj nije fizički u stanju da otputuje u KCCG, izuzev na specijalistički ili subspecijalistički pregled, uz posebnu organizaciju sa pratiocem. Mnogi nemaju dobrovoljca/volontera, koji će za njih poći do Podgorice radi refundacije izvjesne sume novca! Tužno je i ružno da u eri kompjutera bilo ko u zdravstvu pacijente „primorava“ na takva, bespotrebna, putovanja! Pacijenti nijesu krivi!

Milojka P. PEROVIĆ, Nikšić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")