EVROPA KOD KUĆE I VANI

EU izoluje Zapadni Balkan

56 pregleda 3 komentar(a)
Evropska unija, sjedište EU, Foto: Reuters
Evropska unija, sjedište EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2017. 08:24h

Ovaj spoljnopolitički komentar započeću igrom karata. Ne skatom. Ne pasijansom. Nego igrom karata u smislu geografije.

Da li imate kartu EU pred očima? Ako nemate: uzmite atlas u ruke ili uključite odgovarajući App. Pa pogledajte onda desno, dolje. Tamo ćete vidjeti bijelu mrlju. Koja se jezikom diplomatije zove „Region Zapadni Balkan“. Okružen zemljama EU - Italijom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom - tu se šest država nalazi u sred Evrope: Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Ako mi, kao EU, nastavimo da ovih šest malih država i dalje držimo zaključane na ovom ostrvu izolacije, prije ili kasnije će se to pretvoriti u opasnu igru po sve nas. Čije će finale biti neizvjesno. No, ono što je izvjesno je da kao odgovor na našu taktiku u stilu „Ti u EU ne smiješ da igraš“ - na Balkanu cvjetaju nacionalizmi.

Nezaposlenost mladih i do 50%

Istovremeno, regionom hara kumovska ekomomija, privedni razvoj stagnira, a omladinska nezaposlenost ide i do 50%. Što je, sve zajedno, nimalo lijepa smjesa sa potencijalom da se razvije u sljedeći nekontrolisani konflikt. A onda ćemo opet imati puno mrtvih i još više izbjeglica u Evropi.

Radi se o našoj vjerodostojnosti, o vjerodostojnosti evropske zajednice vrijednosti. Stoga ponavljam: pozabavimo se više Balkanom!

Kao političar koji se bavi spoljnom politikom, a i kao poslanik Bundestaga, koji zastupa opravdane bezbjednosne i interese stabilnosti građanki i građana u Njemačkoj, zahvaljujem se našem ministru spoljnom Zigmaru Gabrijelu i njegovom Ministarstvu inostranih poslova. Ono insistira na ubrzanoj realizaciji prekograničnih infrastrukturnih projekata, prije svega onih od regionalnog značaja poput npr. autoputa Srbija-Kosovo-Albanija. Osim toga, treba da bude otvoren jedan fond za regionalne infrastrukturne projekte, koji bi - sem za zemlje EU - bio otvoren i za zemlje ostalih evropskih organizacija.

Da bi se unaprijedila privreda zajedničkim IT-standardom i izgradnjom IT-infrastrukture, potreban nam je i IT-samit regiona. Oportuno je i vizionarski otvoriti EU-programe za države Balkana - a i istovremeno osnovati jedan fond za dualno stručno obrazovanje, za čija se sredstva države regiona treba da se takmiče sopstvenim projektima.

Opasna smjesa

Sve ove konkretne predloge za približavanje Balkana Uniji koči CDU-ov Ured saveznog kancelara. U toj kući važi deviza, koja važi i za ostale probleme: reagovati umjesto vladati. Čekati umjesto raditi.

Stoga Ured saveznog kancelara i konzervativna partijska familija savezne kancelarke Angele Merkel moraju da sebi dopuste pitanje: da li uopšte vide koja se opasna smjesa na Balkanu opet stvara?

Zašto se koči proces približavanja Evropskoj uniji? Primjera ima na pretek. Od političkih poruka, poput one EU-komesara za proširenje Johanesa Hana, koji srpskog autokratu Vučića na sva usta hvali kao pouzdanog Evropljanina. Ili međupartijska nabacivanja tipa podrške problematičnom makedonskom VMRO od strane njemačke CDU i austrijske ÖVP. Ili poput akcija konzervativnih EU predstavnika u pregovaračkim procesma, koji svojim predlozima ovaj proces pretvaraju u prosto neostvarivu proceduru, sve u skladu s motom: možemo li letvicu kriterijuma podići još malo više?

Ponovo se pokazuje: SPD nudi konkretne ideje za rješavanje konkretnih problema. Za razliku od CDU, koji radije sjedi na njima. SPD je u svom izbornom programu jasan: politika proširenja ostaje važna ne bi li se njome potpomogli mir, stabilnost i saradnja. Istovremeno EU mora da kroz unutrašnje reforme osigura sopstvenu sposobnost za djelovanje. Sve države Zapadnog Balkana imaju perspektivu članstva u EU. Mi podržavamo njihovo približavanje Evropskoj uniji i poklanjamo posebnu pažnju razvoju demokratije i pravne države. Od strane CDU čuje se samo jedno: ogradimo se! U prevodu: EU kao tvrđava kratkotrajne sreće i blagostanja.

Postoje i demokratski aktivisti

Dajmo Balkanu stvarnu šansu! Nikome ne treba ona bijela fleka sa početaka ovog teksta. Nikome ne trebaju nacionalistički bezbjednosni rizici u sred Evrope.

Ne treba da tolerišemo nacionalizam, nego da podržimo evropske snage na Balkanu. Tačno je da u ovom momentu Balkan odaje mačnu sliku, pun autokratskih premijera, feleričnih pravnih država, slabašne demokratije i kontrolisanih medija.

Ali postoje na Balkanu i demokratski aktivisti, koji se bore za mir i saradnju u jednoj jedinstvenoj Evropi. Oni računaju na nas. Zato: vrijeme je za više Evrope!

Usput: 24. septembra su u Njemačkoj savezni parlamentrani izbori. Karte će se opet pomiješati: političke karte u Bundestagu, našem parlamentu. A možda i evropske karte na App i na atlasima. Sad je sve u vašim rukama!

Autor je od 2005. poslanik njemačkog Bundestaga; izvjestilac je za Jugoistočnu Evropu i povjerenik za intergacije u Klubu Poslanika SPD u Bundestagu

Prevod: Mirko VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")