STAV

Rast diplomatije, djelovanje medijacije

Naši izazovi da mir učinimo preovladavajućom stvarnošću na globalnom nivou su ogromni. Međutim, trebali bismo biti u stanju da vidimo mogućnosti unutar tih izazova
82 pregleda 0 komentar(a)
konferencija, Foto: Shutterstock.com
konferencija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.06.2017. 08:20h

Četvrta Istanbulska konferencija o medijaciji, na temu „Rast diplomatije, djelovanje medijacije“ održava se 30. juna 2017. godine. Razni stručnjaci, diplomate i naučnici iz cijelog svijeta istražiće načine i sredstva za promovisanje medijacije kao istaknutog metoda za prevenciju i suzbijanje sukoba.

Profil medijacije raste na globalnom nivou od kada su Turska i Finska vodile Ujedinjene nacije kroz inicijativu „Medijacija za mir“. Inicijativa je kulminirala uspostavljanjem grupe o medijaciji prijatelja. Grupa sada ima 53 člana, od čega 48 država i 5 međunarodnih organizacija. Takođe je postojalo značajno poboljšanje međunarodnih kapaciteta za preventivnu diplomatiju i posredovanje unutar UN-a, regionalih i subregionalnih organizacija i civilnog sektora. Grupa je postala vodeća platforma u Ujedinjenim nacijama koja promoviše medijaciju. Ona je pokrenula usvajanje četvrte rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje su postavile osnov za razvoj normativnog i konceptualnog okvira medijacije. Grupa je takođe doprinijela tome da se 2012. godine vodi „Upustvo Ujedinjenih nacija za efikasnu medijaciju“, osnovni dokument za one koji praktikuju i proučavaju medijaciju širom svijeta.

Generalni sekretar UN-a, Antonio Guteres, izrazio je spremnost za daljim razvojem kapaciteta podrške UN-a za medijaciju. Njegovi napori su vrijedni pohvale. Pozivamo sve države članice UN-a da podrže široku viziju i napore generalnog sekretara UN-a, Guteresa, da spriječi i riješi današnje sukobe. Turska radi svoj dio posla. Ona se nalazi pored velikog regiona u kojem i dalje postoje akutni aktivni i zamrznuti sukobi. Prevencija i mirno rješavanje sukoba je centralna karakteristika turske preduzetničke i humanitarno-spoljne politike. Turska preduzima razne napore na ogromnom geografskom području, od Afrike do Bliskog istoka, Balkana i Kavkaza. Ona vidi mir u humanitarnom razvoju. Ona je ove godine ponovo postala najvelikodušnija nacija u svijetu u smislu humanitarne pomoći po glavi stanovnika.

Turska je domaćin Istanbulske konferencije o medijaciji još od 2012. godine. Ove značajne konferencije su osmišljene tako da okupljaju brojne stručnjake i naučnike iz oblasti prevencije sukoba i medijacije. Cilj ovih konferencija je promovisanje sinergije između teorije i prakse i pomoći u povećanju obima, dostignuća i efikasnosti napora medijacija međunarodnih zajednica. Moram da odam priznanje naporima medijatora koji se svakodnevno angažuju u konfliktima širom svijeta.

Ovogodišnja konferencija će istražiti kako metodologija i praksa medijacije mogu bolje koristiti potrebama današnjice. U tom smislu, posebna pažnja će biti fokusirana na dva pitanja. Prvo pitanje je potencijal medijacije u svim fazama kontinuuma sukoba, od prevencije do rješenja i sve do implementacije mirovnog sporazuma. Drugo ključno pitanje su modeli za veće širenje medijacije kao preventivnog sredstva u kontekstima u kojima političke, etničke i vjerske pristrasnosti stvaraju neprijateljska okruženje.

Ovo je naročito važno jer smo došli do iskazivanja ekstremnih tendecija u različitim oblicima političkih, društvenih i vjerskih animoziteta. Porast napada protiv muslimana i migranata u Evropi je primjer za to. Prevencija je ključna. Međutim, prevencija bi bila moguća samo kada društva prepoznaju i nauče da poštuju različitosti i da se angažuju u pravom dijalogu i interakciji. Vjerujem da medijatori, koji su dobro opremljeni kulturnim kodovima ponašanja u datoj konfliktnoj situaciji, mogu postići izuzetan uspjeh. Zbog toga, moramo da obučimo što više medijatora, uključujući i mlade i podstaknemo žene medijatore i opremimo ih pravim sredstvima.

Naši izazovi da mir učinimo preovladavajućom stvarnošću na globalnom nivou su ogromni. Međutim, trebali bismo biti u stanju da vidimo mogućnosti unutar tih izazova. Spremnost i želje međunarodne zajednice da izgradi kapacitete za mirno rješavanje sukoba uključujući i medijaciju moraju biti prioritet. Dok se pripremamo za dobrodošlicu učesnicima Četvrte konferencije o medijaciji u Istanbulu, pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme mjere u medijaciji.

Autor je ministar vanjskih poslova Turske

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")