LAKAT U REBRA

Nebeski Podgoričanin

Spajdermeni, betmeni i supermeni biće realnost Podgorice i savremenici Milenijuma, ako se izgradi. Sasvim je logično da će za Nebeske Podgoričane važiti jedna vremenska prognoza, a za komšije sa nižih spratova kao za sve ostale. Biće to ispit za Branka Miceva i meteorološki lobi
91 pregleda 13 komentar(a)
Inicijativa URA, soliter, Foto: Građanski pokret URA
Inicijativa URA, soliter, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 26.06.2017. 06:09h

Svi koji budu živjeli na nekoliko najviših spratova Milenijuma, koji treba da bude izgrađen na livadi ispred Bloka 5, biće - Nebeski Podgoričani. Stotinu metara, kako je planirano, biće visok Milenijum, imaće 25 spratova, kulu, sila od zgrade, moći će paraglajderom sa njega da se skače. Još ako bude imao staklenu fasadu, čitavo jedno aplinističko društvo biće angažovano ta stakla da mu čiste. Tek što završe posao, opet će morati iz početka sa druge strane zgrade, odakle su počeli, jer će već biti zaprljana. Nekako se naslućuje intencija da sve više zgrada baš u tom dijelu grada ima staklene fasade, što može doprinijeti do formiranja karakteristične mikro klime, kad je žaropek, pa će u tih nekoliko ulica biti toplije za koji stepen. Ima ljudi reumu da izliječe.

Za pretpostaviti je da će Nebeski Podgoričani bolovati od posebnih bolesti, ali neće udisati teške metale i izduvne gasove, kao komšije sa nižih spratova, biće u prednosti što će biti, na neki način, i iznad buke. Valjalo bi osposobiti i doktore specijaliste za Nebeske naše sugrađane. Odozgo će gledati na Hram Hristovog vaskrsenja, možda budu i medijatori između vjernika i božanske sile. “Ko na brdo ak' imalo stoji, više vidi no onaj pod brdo”, vajalo bi da važi i za Nebeske Podgoričane. Njima će ovi iz Fundine biti na pogled komšije.

Spajdermeni, betmeni i supermeni biće realnost Podgorice i savremenici Milenijuma, ako se izgradi. Sasvim je logično da će za Nebeske Podgoričane važiti jedna vremenska prognoza, a za komšije sa nižih spratova kao za sve ostale. Biće to ispit za Branka Miceva i meteorološki lobi. Milenijum će postaviti nove standarde visine jedne zgrade i neće proći dugo vremena a kapital će željeti da napravi još veću i sjajniju tvorevinu. Samim tim rašće broj Nebeskih Podgoričana.

Sve to, takvu budućnost podgorička opozicija želi da osujeti, da iz planske dokumentacije izbriše soliter Milenijum koji treba da se isprsi ispred Bloka 5.

"Izgradnja solitera bi infrastrukturno, prostorno i vizuelno narušila Blok pet kao jedinstvenu arhitektonsku cjelinu. Prvobitnim detaljnim urbanističkim planom 'Blok 5' arhitekte Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine taj dio grada je urbanistički kompletno zaokružen. Zgrade rađene po projektu arhitekte Milete Bojovića, Bloku pet su dale autentičan izgled", tvrdi odbornik URE, Luka Rakčević.

On najavljuje Program za Blok V i VI, koji sadrži i projekat izgradnje novih termoizolacionih fasada za sve stambene zgrade u tim kvartovima, izgradnju zelenih krovova, ukidanje naplate parkinga, drugačije gazdovanje poslovnim prostorima, raspisivanje izbora u mjesnim zajednicama…

Dokumentaristi BBC-a napravili su film o tome kako se sivi soko prilagodio višespratnicama u Njujorku, Londonu... Za pretpostaviti je da bi se soko mogao ugnijezditi i na najvećoj zgradi u Podgorici da odatle vreba svoj plijen. Da tamani golubove iz Bloka 5 zaslijepljene zelenilom i one koji žive oko nižih okolnih zgrada. Po nekoj malo izopačenoj logici na strani sivog sokola je moćni kapital koji želi da izgradi zgradu visoku 100 metara. Milenijum bi zaštitio prve zgrade Boka 5 od sunca i istočnog vjetra koji u Podgorici rijetko kad duva. Građevinski kapital od kojeg sve raste kao kvasac, osim zelenila, u stvari vije gnijezdo sivom sokolu.

Opozicija, u ovom slučaju, jeste i protiv rijetke ptice, ali bogami na strani ogromne livade na početku Bloka 5 na kojoj bi trebalo da se usidri Milenijum. Ako nikne Milenijum, pokazaće se ubrzo, moraće se izgraditi još koja zgrada u njegovom produžetku.

Evo prilike da građani podrže stavove opozicije, da se iskaže građanski bunt. Mogu li se suprostaviti neodoljivom naletu kapitala, vidjećemo u vremenu pred nama. Do sada je krupni kapital trijumfalno odnosio pobjede.

Jedan od vodećih britanskih ekonomskih teoretičara zagovara tezu da konkretan kapital treba da se razvija, ali i da uvire otprilike sa godinama njegovog vlasnika. Da se razvija do 50 godine, kao čovjek, a onda stagnira. Jedino tako možemo spriječiti da kapital razara prirodu, ekologiju, našu sredinu.

Profesorica podgoričke gimnazije Aleksandrina Vujačić tvrdi da bi vlast u Glavnom gradu trebalo odmah da investira u sadnju pola miliona novih stabala koja bi, prema njenim procjenama, mogla smanjiti prosječnu temperature ljeti do nekoliko stepeni. Profesorica primjenjuje principe permakulture. Bio bi to blagotvoran lijek za podgoričke vrućine. Milenijum u svakom smislu samo podgrijava atmosferu, čak i u odborničkim klupama.

Ko sebe upiše u registar Nebeskih Podgoričana vidjeće naš grad drugačijim očima. Imaće pogled iz ptičije perspektive, ali neka ne računa da će moći da pozove sa balkona ili prozora svoju djecu koja se igraju u dvorištu Milenijuma, ako ga bude imao.

Ima li boljeg mjesta za restoran negoli na vrhu takve zgrade, još sa nekom fintom, da se malo okreće ta kula, a gost sjedne za sto, puna trpeza, a on ne zna gdje da gleda, u panoramu Podgorice ili u jelo. Na takvom mjestu radiće samo Nebesko osoblje.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")