KOSMOS ISPOD SAČA

Pravda za Sabriju

Sabrija Vulić, predstavnik Savjeta Muslimana u Crnoj Gori naziva građane majmunima. Pitanje je, da li se on poziva na Darvina i negira Boga (kao takvog), ili koristi riječ majmun kao zamjenu za riječ „budala“ ili „glupan“
80 pregleda 7 komentar(a)
Sabrija Vulić, Foto: Filip Roganović
Sabrija Vulić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.05.2017. 19:42h

Ako postoji Crnogorac po zaposlenju, to je Sabrija. Tamo-ovamo, obiđe čovjek Evropu. Ni kriv nu dužan. Poslom. Naravno.

Pregaocu i Bog pomaže. Bogom je dan Sabrija za ovaj posao, da spremi i prezentuje Evropi naše najboje muzičke izdanke. Bog pravde, istine i Eurosonga. Zakazala je pravda ovog puta, jer kako je prenio Sabrija izjavu jednog Britanca, Slavko je pokraden. Oh, Bože, nepravda je i u sred Evrope, pa zakucala na naša vrata. Kaže, BBC je tako rekao, kad ono izjava čovjeka na tviteru. Umjesto da se Sabrija zaleti riječima kao sabljom na žiri i festival, da se naljuti i pokaže zube i rječitost, usmjerio je negativnu energiju i frustraciju ka domovini, kao i svaki patriota na baterije koga vuče kompleks sredine. Može Sabrija da izađe iz RTCG, ali RTCG iz njega nikako. Stara je to zgrada. Stara škola upirajna prstom. Džaba je Sabrija obišao svu Evropu, izgleda da mu se ništa nije primilo.

Svi vi što ne razumijete Slavkov nastup, što vam se ne dopada pjesma, što smatrate da je moglo i moralo bolje, što mislite da izbor nije pravi, što vas je možda malo sramota, što vjerujete da imate pravo da izrazite svoj stav da vam se nešto ne dopada, sa drveta još niste sišli, i svi volite banane. Tako kaže Sabrija. Ima onih koji su napadali Slavka po osnovama koje nisu opravdane, i to jeste za svaku osudu, svaka psovka njemu upućena dokazuje stepen ozlojađenosti i nezrelosti društva. Ali kad Sabrija kaže da primitivna Crna Gora ne razumije umjetnost, i da su oni koji ne razumiju Slavkov nastup i različitost (što god podrazumijevao pod tim, a maliciozno izigrava žrtvu) majmuni, taj što narod koji ga šalje na put po Evropi naziva majmunima legitimisao je sebe kao malograđanina prvog reda. Nema većeg malograđanina od onog koji dolazi iz svijeta poznatih, iz elite, sa javne scene, ili javnog servisa, kako god. Jer, da je drugačije, ne bi Sabrija bio u Kijevu na Eurosongu, već u Veneciji na bijenalu. Tad bi i on ukapirao neke stvari.

Narod finansira RTCG i nije u redu da ima toliko majmuna. U Srbiji se pokreće inicijativa za preispitivanje Darvinove teorije. Ima i akademika koji se za to zalažu. Talas zatucanosti prekriva i Evropu. Nema više Sartrovog nužnog ateizma, nema ni vjere u čovjeka koju je Kami propagirao. Sabrija Vulić, predstavnik Savjeta Muslimana u Crnoj Gori naziva građane majmunima. Pitanje je, da li se on poziva na Darvina i negira Boga (kao takvog), ili koristi riječ majmun kao zamjenu za riječ „budala“ ili „glupan“. Glupost, primitivizam i nacionalizam su svugdje isti, i nemaju predznak, bilo da su srpski ili crnogorski. Sve je konfuzno i nerealno, baš kao i Crna Gora i Eurosong. Sabrija obavlja funkciju ambasadora, nažalost, ali to se tako tumači. On je predstavnik Crne Gore, slika i prilika naše države. Predstavio nas je, u ključnim trenucima pokazao odsustvo smirenosti, gnijev i malograđanštinu. Ostale nazvao majmunima. Kakva je to onda Crna Gora koju on predstavlja? Ima li građanina na vidiku i koga ćemo sledeće godine da šaljemo? Majmuna?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")