STAV

Ne vidi. Ne čuje. Ne govori.

Prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, u CG ima oko 40.000 neformalnih objekata. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma barataju podatkom da je na divlje sagrađeno oko 100.000 objekata
109 pregleda 0 komentar(a)
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
divlja gradnja Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.05.2017. 10:17h

Problem divlje gradnje se svake godine aktuelizuje. I tako 20 godina. Kad država više pritiska, to se više „divlja“. Krivci se ne znaju, vlasnici nelegalnih objekata se znaju. Sve upućuje na NN osobe.

Ipak, uz veliki trud, studiozan rad, pravnu regulativu, rad na terenu, konačno se saznalo, ko su odgovorni za divlju gradnju.

To su Mizaru, Kikazaru i Iwazaru. Prvi zato što ne (neće da) vidi , drugi zato što ne (neće da) čuje i treći zato što ne (neće da) govori. Da podsjetim - identifikovana su tri majmuna, koji proističu iz priče o mudrosti. Ali, kako smo majstori u svemu tako smo i ovu mudrost preokrenuli u njenu suprotnost.

Njihovi sljedbenici su u državnim i opštinskim administracijama, a podržavaoci građani. U stvari, krivaca ima 100.000.

Kako smo došli do saznjanja o grešnicima?

Posječe se šuma. Bije golet, oči bliješte. Niko ne vjeruje, a još manje reaguje. Izgradi se ograda na velikom prostoru, u koji uđu „teške“ mašine, i montira se kran 20 metara visok. Gledaš jedno, slušaš drugo, razum se pomuti i niko ne vidi . Počne kopanje, buka mašina, miniranje, kamioni tutnje kroz grad. Niko ne čuje, od prašine se ne vidi . Skloni se ograda i pojavi se velelepno zdanje. Pojavi se „mali grad“. Sad svi vide, ali opet „oni“ ne vide. E, onda se podigne „prašina“ i nastane medijska b(r)uka... Nadležni „zabezeknuti“, ne mogu da vjeruju „tuđim“ očima da se neko usudio da podigne bespravni objekat. „Iznervirani“, pokreću proceduru za ispitivanje nadležnosti. Ko, što, kako se dogodilo? Koji se propisi nijesu poštovali? Da li ima elemenata krivične odgovornosti? Sve uz prijetnje rušenjem, odnosno vraćanjem u prvobitno stanje...

Kako „zgrada-hotel-vikendica-kuća“, kad se završi, predstavlja objekat divlje sagrađen, a svi gledali kako niče od temelja do antene? Svi se prave da ne vide. A u novinama, na portalima, televiziji, prodaju se apartmani. Hotel prima goste, a ne bi čudilo i da prima priznanje za uspješno poslovanje. Građani se uselili, izdaju stanove, apartmane. Plaćaju račune za vodu, struju, doprinose, za asfalt, rasvjetu...

Ko je graditelj? Naravno, zna se, a opet, ne zna se.

Graditelji postaju NN lica ili ONI o kojima se zna da se ne zna ko su. I tako godinama, decenijama, ONI bez problema grade i rade, na svoje, gradsko ili državno.

Kad mogu ONI, što ne bi i MI.

I tako građani i građanke krenu na divljaka da grade. Osvaja se malo-veliko brdo, gore, livade, slobodne gradske površine, nacionalni parkovi, morska obala, more, jezera.

Jedni iz nužde, drugi iz slasti, treći iz vlasti.

Prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine, u CG ima oko 40.000 neformalnih objekata. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma barataju podatkom da je na divlje sagrađeno oko 100.000 objekata.

To se sa zemlje ne vidi . Potrebni su avioni da provjere da li se iko mimo zakona usudio da gradi. Mogu snimati i noću jer ulične rasvjete ima. Kako? Opet se ne zna KO, ali rasvjetu (asfalt, vodu...) aminovala gradska uprava.

Krivi su oni što govore ono što drugi (državni organi) neće. Krivi su novinari što su prikazali javnosti detalje, a nijesu pitali nadležne, jer bi od njih saznali da je postupak u toku. U toku je i Zeta, pa se ne može zaustaviti voda, ona teče, barem za sada. Zaboravih, Zeta će da teče i mimo svog toka.

Kotor. Tutnji, grmi, ruši se brdo, stijenje u more kao da je neko krenuo da uljepšava zaliv. Gradi se. Na Verigama umjesto mosta nikla kamena barka, stanovi u Kostanjici. Zato Kotoru prijeti izbacivanje s liste baštine UNESCO-a. Oni koji bi trebalo, očito se ne sjekiraju. Zašto? Ako nas odbiju, biće zaliv najveće gradilište.

Da li se po Zakonu do sada moglo graditi? NIJE. Pa kako je promaklo 100.000 objekata? Logika je: Ne uznemiravati pred izbore, ne ljutiti glasače. Poslije izbora nikla zdanja.

Zar treba ponavljati da je gradnja “bez papira” krivično djelo, za koje je zaprijećena kazna zatvora. Trećina Crne Gore je van zakona. Da smo pravna država, zatvor im ne gine. Kome? To se još ne zna.

Tu su i novčane kazne. Kad bi se naplatile, Monako bi bio daleko za nama.

Farsa lova na fantome se nastavlja i ove godine. Država odlučnija nego ikada, kreće u otkrivanje NEFORMALNIH objekata. Zaprijetio predsjednik Vlade nadležnim službama da rade svoj posao - i da poštuju Zakon. Formirana je čak i međuresorska radna grupa. Devastacija prostora nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim resursima i strateškom opredjeljenu, saopštiše i ostaše živi potpredsjednik Vlade i tri ministra prilikom posjete Ulcinju. Oni jedno, na terenu (u zaleđu Velike plaže) veliki radovi.

Stala je divlja gradnja. Prepali su se prijetnje premijera - poručuju iz Vlade.

Intenzivirana gradnja, nadaju se registraciji po novom zakonu - poručuju očevici.

Gradi se subotom i neđeljom i praznicima, jer tada službe ne rade. Poslije radnog vremena i noću. A praznika ima dosta, kad se spoje sa neradnim danima niče kuća. Kako nema dovoljno inspektora, zbog akcije su svi u Ulcinju, veća sloboda u drugim opštinama.

Poslije aviona se kreće u akciju registracije neformalnih objekata.

MIR, MIR, MIR, niko nije kriv!

Danas se nazire rješenje. Najveći broj DIVLJIH će postati PITOMI. Ko je divljao i kršio pravila, dobiće (uz naknadu državi) Rješenje i formalizovati objekat.

Oni koji poštujući zakon nijesu gradili na svom, bez dozvole, a ne daj bože na tuđem, dobiće manju naknadu (od države) za put ili objekat od javnog značaja koji će proći preko njihovog vlasništva. Jer - mjesta nema.

Da su inspekcije i drugi nadležni organi radili svoj posao, ne bi bilo divlje gradnje. Krivci za nepravilnosti su i oni koji ne sprovode zakon ili ga loše sprovode. Kazniti inspekcijske službe, inspektora, šefa, načelnika, direktora, ministra, premijera. Za konkretan slučaj, jedan pa drugi pa 100.000. E, tada ćemo biti sigurni da niko neće progledati kroz prste za pare, rođake, prijatelje i druge razloge. Treba unijeti u zakon kaznenu odredbu, da će se nadležni organi i lica koji ne sprovode kontrolu i primjenu zakona kazniti zatvorom i problem je riješen. A da bi olakšali rad inspektorima dodijeliti svakom po jedan dron, kako bi imali bolji pregled (ako treba primaći ga dovoljno da uslika i papire).

Do tada - majmunska posla.

Da li će se bespravno izgrađeni objekti porušiti? Apsurd. Da se namjeravalo rušiti, ne bi se gradilo.

A, đe bi sa tolikim šutom, ako se počne rušiti? Mogli bi par ostrva formirati, pa pored Gospe od Škrpjela, da imamo NEFORMALNA OSTRVA.

Autor je glavni odgovorni urednik magazina ”Putovanja”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")