STAV

Nikšićko proljeće

Čuveni Trg slobode se rekonstruiše, dok se opštinska vlast “restaurira”. Nikšićke lipe su proglašene za stare, dok vlast DPS-a ne zastarijeva!
82 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić, Foto: Shutterstock.com
Nikšić, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.04.2017. 08:26h

“Jednog dana naša unučad će ići u muzeje da vide kako je bilo u siromaštvu.” (Muhamed Junus)

Na Trgu Save Kovačevića još par bilborda svjedoče da su održani parlamentarni i lokalni izbori u Nikšiću.

Iz zgrade Nikšićkog pozorišta kao da još uvijek odjekuju riječi predsjednika DPS-a o izdajnicima Crne Gore, četnicima, anticrnogorcima, antievropljanima,..., upućene na adrese crnogorskih opozicionih partija i lidera, kao da opozicionari nijesu građani Crne Gore, kojom DPS upravlja tri decenije?! Kao da ponašanje vlasti ne utiče na stavove i odluke opozicije?! Kontraoptužbe nijesu izostale.

Nakon što su, u utakmici bez konkurenata, „odbranili“ ne Crnu Goru i Nikšić, nego sopstvenu vlast u Nikšiću, konstituisali su novu-staru opštinsku jednopartijsku upravu. Čelne funkcije pripale su staroj gardi SKJ-DPS funkcionera, jer podmlađivanje kadrova u Crnoj Gori nije praksa, posebno u lokalnim upravama gdje je DPS na vlasti.

Čuveni Trg slobode se rekonstruiše, dok se opštinska vlast “restaurira”. Nikšićke lipe su proglašene za stare, dok vlast DPS-a ne zastarijeva!

U Nikšiću se mnogo priča o zapošljavanju mladih ljudi, od “DPS inicijative za mlade”, do obećanja opštinskih čelnika. Stari-novi gradonačelnik obećava posao za 500 radnika u ustanovama i preduzećima koja nijesu sagrađena, a kad će - ne znamo.

Mladi, uglavnom visokoobrazovani kadrovi iz Nikšića odlaze trbuhom za kruhom. Mnogi su se ukrcali na strane brodove ili zaposlili u zemljama EU, SAD i drugdje. Ko ne otputuje iz Nikšića, čeka ga budućnost bez budućnosti, makar brao ljekovito bilje ili radio na preradi voća, prema programu lokalne uprave.

Teško zapošljive osobe sa Biroa rada će da se, u svojstvu stanara, presele u starački dom, ko bude imao vezu. Gradonačelnik obeća da će budući starački dom pod Trebjesom primiti 200 stanara i zaposliti 200 radnika, što podrazumijeva njegu starih “ na najvišem nivou”. Izgradnja doma starih zavisi od donacije Evropskog regionalnog fonda?!

O velikom broju ekstremno siromašnih i gladnih stidno se šapuće, jer državne i opštinske vlasti, koje su razorile nikšićke industrijske gigante, nemaju volje da se bave sudbinama hiljada građana, koji žive u beznađu. Čak ne postoje evidencije o mladim iseljenicima, napuštenim starcima bez primanja, samohranim roditeljima, beskućnicima,... itd. Unosnije se baviti investicijama, gdje brojke donose profit.

Nikšićki centralni trg, ogroman, bez “istorijskih” lipa, nikada nije bio pogodniji za održavanje „mitinga gladnih“, jer nas u Crnoj Gori ima dovoljno da se u ime slobode okupimo na Trgu slobode. “Siromaštvo je najgora forma nasilja”, rekao je Mahatma Gandi.

Možda bi bilo dobro da se na “opustjelom” Trgu održi sjednica Skupštine opštine, uz prisustvo čelnika DPS-a i svih ministara koji su u toku predizborne kampanje boravili u radnoj posjeti Nikšiću. Da se uglednici upoznaju sa rekonstrukcijom Trga slobode i poklone kralju Nikoli. “Pametnih klupa” i lipovog hlada nema, ali ima dovoljno bijelih listića da se naprave “pametni suncobrani”.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")