KOSMOS ISPOD SAČA

Student u odijelu

Student u odijelu je forma bez sadržine. Ispraznost po modelu, svi naši studenti su brižno krojeni baš da budu takvi. Vlast ne može poželjeti bolje studente od naših
64 pregleda 9 komentar(a)
studenti, parlament
studenti, parlament
Ažurirano: 08.04.2017. 18:17h

Francuski studenti ponekad prevrnu kola, divljaci. Italijanski studenti bacaju kamenice na zgrade koje predstavljaju sistem. U Beogradu studenti se samoorganizuju, pištaljkama se dozivaju i utrkuju se u forama i parolama. Svi šetaju, ali naši studenti, ta predodređena gospoda, gospodski u parlamentu sjede i besjede.

Ubijeni kompleksima i malograđanštinom u pojam, mladi i ravnodušni studenti samo razmišljaju koliko je dobro ispeglano njihovo odijelo, kako će brend izgledati na njihovoj koži na televiziji, i kako će tetke i komšije reagovati na njihovo pojavljivanje. Govor, ono što će reći, to je nebitno, bitna je pojava. Provincijalizam u sred parlamenta, kod ljudi u koje treba neko da se uzda. Mozgovi budućnosti su isprani.

Tako su učeni, da ne misle i kad treba da govore, da misle lokalno a djeluju globalno. Dakle, studenti se ne razlikuju od Ivana Brajovića ni u procentu, ista retorika, sebičnost i provincijalni duh. Grama kosmopolitskog tu nema, nema solidarnosti sa svim studentima svijeta, nema solidarnosti ni sa majkama koje su ispred tog istog parlamenta danima tražile svoja prava.

Student u odijelu je forma bez sadržine. Ispraznost po modelu, svi naši studenti su brižno krojeni baš da budu takvi. Vlast ne može poželjeti bolje studente od naših.

Ako ikad istupe i dignu frku, brzo ih kao u Nadrealisrima privuku u institucije i produžene ruke vlasti, uhljebe ih i takvi rent-a-ljevičari na dalje pljuju ali u smjeru suprotnom od vlasti. U svakom slučaju, studenti su prava slika stanja, tijela u odijelima. Mozak se ne uključuje jer se ne isplati.

Diskutuju o Nato savezu naši sveznadari studenti, baš kao što se u mjesnim zajednicama i selima diskutovalo o ratu Sjeverne i Južne Koreje. Bitno je da diskutuju, da su zategli revere sakoa i ispeglali košulje.

Sigurno je suza u oku zaiskrila Darku i Azri jer mogu biti srećni kad vide nasljednike u parlamentu, klon do klona.

Sve spremno za novu generaciju klonova i botova, samo sprovesti običnu rokadu. Neka su nam srećni studenti, oni što su bili u parlamentu vladaće za koju godinu, samo još malo da stasaju, da mutira glas. Odijela su već tu, samo treba da klimaju glavom i ništa više. U tome su najbolji. Bravo studenti, ponosu naš!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")