STAV

Vozovi i vozanje

Ni željeznička nesreća kod Bioča nije ih natjerala da se ozbiljno pozabave bezbjednošću željezničkog saobraćaja
101 pregleda 2 komentar(a)
Vozovi, ŽPCG,
Vozovi, ŽPCG,
Ažurirano: 30.03.2017. 08:16h

Na dan 13. jula 2013. godine u Nikšiću smo dočekali novi španski voz iz Podgorice, čime je svečano obilježeno puštanje u promet željezničkog saobraćaja prema Podgorici. Radost nikšićke sirotinje trajala je kratko.

Kao konkurencija autobuskim prevoznicima, novi vozovi od Nikšića do Podgorice često su bili meta izgrednika, dok pravi “izgrednici” decenijama upravljaju Željezničkom infrastrukturom i Željezničkim prevozom Crne Gore. Ni željeznička nesreća kod Bioča nije ih natjerala da se ozbiljno pozabave bezbjednošću željezničkog saobraćaja.

U opštem haosu u društvu, kada brojne fabrike laži rade punom parom, iz Željezničkog prevoza slušamo priče da su “ vozovi bezbjedni”, a svi znamo da je stanje alarmantno!

Niti postoje ispravni vozovi , niti ima stručnjaka za njihovo održavanje, prevashodno za provjeru ispravnosti kočnica.

Mali broj vozova koji saobraćaju po redu vožnje “ne znamo da li će ići,” velika su opasnost po živote putnika, putnika na pružnim prelazima i za sve živo što se uz prugu kreće.

Čak i u depoima iskaču iz šina, što govori o njihovoj ispravnosti.

Između Nikšića i Bara davno je ukinuta jedna jedina autobuska linija, a od Podgorice do Bara saobraća par autobusa na putu za Ulcinj. Putnici su prinuđeni da putuju vozovima.

Bila sam putnica u vozu Nikšić-Bar, koji se na pružnom prelazu Burum kod Spuža sudario sa kombijem. Nas 20-30 putnika našlo se u nevolji. Pod stresom, sa malo novca u džepovima, trebalo je stići do odredišta. Moje putovanje bilo je neodložno, pa sam polovinu mjesečnog primanja utrošila za taksi prevoz od Spuža do Bara.

I ne samo ja, i ne samo tada…

I ko zna do kada?!

Ni povratak iz Bara nije prošao bez nevolja. Među desetak putnika u Šušnju, pokraj močvare i divlje deponije, stajala sam skoro dva sata, jer je voz za Nikšić u 16:50 h isključen iz saobraćaja. Sa 50 minuta zakašnjenja jedva se dovukao iz Podgorice. Možda jedini upotrebljivi “španac” iz Bara je pošao u 18:10 h i sa 20 minuta zakašnjenja stigao u Podgoricu..

Koliko izgubljenih sati zbog kašnjenja i otkazivanja vozova, koliko pomjerenih ili neobavljenih važnih obaveza, koliko vanredno utrošenog novca za taksi prevoz i prinudna noćenja, koliko stresnih situacija,... koliko nevolja pogađa crnogorske putnike, sve zbog neodgovornog ponašanja odgovornih u Željezničkom prevozu Crne Gore, koji su odavno zaslužili da se provozaju do Spuža!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")