KOSMOS ISPOD SAČA

Senator protiv senatora

1 komentar(a)
Slika Boška Odalović
Slika Boška Odalović
Ažurirano: 18.03.2017. 19:54h

Pitam se, znaju li gospodin senator Džon Mekejn i gospodin republikanac Rend Pol da postoje nahije. Znaju li makar da pokažu gdje je Lješanska nahija, a gdje Riječka. Mogu li makar da naslute gdje je Crmnica. Možda ipak znaju za brda, možda su načuli pjesmu „volimo vas brda tvrda“, ali nadajmo se da znaju gdje su Kuči, Piperi i Vasojevići. Nadajmo se da znaju važnu stavku, da je kučki Kom ipak malo veći od vasojevićkog, to je jako važno da znaju.

Znaju li kakva je naša druga liga u fudbalu, znaju li kako je ojačao Voli i kako napreduje Laković? Znaju li da imamo Žabljak kao Žabljak, i Žabljak Crnojevića koji propada jer se veliki Crnogorci na njega ne okreću. Znaju li gospoda iz senata kako je gorio vladika za Lesendrom?

Znaju li nešto o Obodu i Oktoihu, pečatu i ljetopisu? Imaju li pojma o tajnama Ostroškog blaga? Znaju li oni da su na Cetinje naše sve svetinje? Znaju li što se zbilo 1918. i da li su čuli za Podgoričku skupštinu? Znaju li ko su Sava Kovačević, Blažo Jovanović, braća Dapčević i Milovan Đilas? Znaju li možda Jova Kapu (nagradno pitanje taksisti postavio Aco R.)?

Znaju li Mekejn i Pol da li je zaista Kralj Nikola htio da se vrati u Crnu Goru pa mu nisu dali? Možda oni znaju kad stiže Vapor. Jesu li gospoda Mekejn i Pol gledali makar jednu epizodu serije Božićni ustanak i znaju li zašto je onako loše snimljena? Znaju li ko je tačno pucao na Todora?

Znaju li koje su se godine pokačili Milo i Momo, a kad tačno je Milo Slobu rekao tiho njet? Znaju li ko je Mašan i da li je prelomio na kraju? Znaju li gdje je sklonjena Kupačica? Znaju li prihode državnih intelektualaca? Znaju li da imamo dva jezika, dvije crkve, dvije akademije nauka, dva međunarodna sajma knjiga, a da mozga nemamo skoro nijedan?

Znaju li Miša, Simovića, Radojicu, Peđu i Peđu i Mugija, ili bolje znaju Meda, Andriju i velikog gospodina zaletača Milana Kneževića? Znaju li kako izgleda Srđan Milić?

Čim nas pominju senatori, to nije dobro. Ne pominju nas sigurno po dobru ni u Dumi ruskoj, a ni u američkom senatu. Neće sigurno reći kakav je gigant kombinat aluminijuma i kako smo jako sposoban narod, kako smo radni i talentovani. Neće nabrojati ništa što izvozimo a poznato je cijelom svijetu. Ne valja što nas pominju, jer ništa dobro nismo uradili odavno.

Sve mi se čini da senatori o nama nemaju pojma, ne valja da se natežu preko nas i oko nas, da nas ubrzo ne bi cijeli svijet pominjao kao Bosnu devedesetih, Kosovo krajem vijeka prošlog i Ukrajnu prije par godina. Nikako ne bi valjalo da ikad više budemo dio dnevnika Russia Today i CNN, kamo sreće da nas nisu ni pominjali.

Jer ako se mi naložimo da smo bitni, pa počnemo da se jogunimo svako u svoju stranu, napravićemo sranje epskih razmjera, pa će prvo da se interesuju za nas, onda će okrenuti glavu dok se mi međusobno ne istrijebimo, a fokus pređe na neko drugo žarište. Nego, mi to ne kapiramo, i mislimo da senatori znaju sve o Crnoj Gori, a ni mi sami o sebi nemamo pojma.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")