LAKAT U REBRA

Slavkova pletenica

Ako pobijedi u Kijevu, čime bi opovrgao i iznenadio kladioničare, koji mu ne daju velike šanse u evrovizijskoj trci, Kalezić i njegova ekipa bi u problem stavili državnu televiziju i samu državu, jer bi se odmah postavilo pitanje gdje bi se kod nas mogla da se održi Evrovizija naredne godine
154 pregleda 75 komentar(a)
slavko kalezić, Foto: Dejan Milićević
slavko kalezić, Foto: Dejan Milićević
Ažurirano: 15.03.2017. 07:54h

Da živimo u vrijeme ilegale, Slavko Kalezić bi sa onolikom pletenicom bio glavni kurir. Mogao bi u njoj da prenese čitavu knjigu, a ne samo poruku. Može li nam njegov nastup u Kijevu na Pjesmi Evrovizije konačno donijeti oreol pobjednika koji bi makar zabašurio sve ono što nas muči? Ili će nas, što je prije izvjesno, opet podijeliti na one koji podržavaju njegov provokativan nastup i one koji ne mogu svariti da baš Crnu Goru neko predstavlja na ovakav način?

Kalezić će na evrovizijskoj sceni otpjevati pjesmu “Space”, autora Momčila Zekovića. Poznati beogradski reditelj spotova Dejan Milićević režirao je priču pjesme “Space”, sasvim očekivano iskoristio talenat za ritam i igru Kalezića, koji u oskudnoj odjeći, go do pasa, uz dens ritam pleše u nekom kamenolomu... Milićević je u skoro svim svojim spotovima do sada volio da koristi nabildovane i oskudno odjevene muškarce.

Ako pobijedi u Kijevu, čime bi opovrgao i iznenadio kladioničare, koji mu ne daju velike šanse u evrovizijskoj trci, Kalezić i njegova ekipa bi u problem stavili državnu televiziju i samu državu, jer bi se odmah postavilo pitanje gdje bi se kod nas mogla da se održi Evrovizija naredne godine. Sportski centar “Morača” nije dvorana za Evroviziju, niko do sada nije uspio da je kvalitetno ozvuči. Možda da se raskrči prostor u Distributivnom centru “Volija” ili neki od objekata HDL “Laković”, naprimjer onaj u Radanovićima ili Podgorici, pa da ugostimo sve te pjevače. Možda na podgoričkim bazenima... Ipak, u većini kladionica kvote da će Crna Gora biti pobjednik su između 100 i 150, što je 41. mjesto, odnosno treće od pozadi.

Ono što je podijelilo, ne samo crnogorsku, već i javnost u regionu, jeste imidž i spot kojim Kalezić promoviše evrovizijsku pjesmu. Čini mi se da je baš to pun pogodak, oprečna mišljenja o onom što ovaj umjetnik nudi publici i kako prenosi svoju energiju na nju. Pjesma u dens žanru omogućila je Kaleziću da pokaže svoje igračko umijeće i naglašenu seksualnost, koketirajući sa homosekualizmom...

Kalezić je objavio numeru i spot “Space” u petak veče, a za nepunih 15 sati brojač pregleda pokazivao je cifru od 100.000. Iako je u narednim danima broj pregleda neznatno opao, pa je trenutno video na Youtube kanalu pogledalo nešto više od 400.000 posjetilaca, komentari ne jenjavaju. Većinom su oprečni:

Ako poslušate pjesmu, bez gledanja videa - zapravo je veoma zarazna... Naprijed Slavko”, “Proveo sam posljednja dva sata slušajući je iznova. Čestitam Crnoj Gori na najboljem izdanju do sada”, “Zašto toliko dislajkova, prilično je zarazna. Nadam se da će se stići do finala”, “Tako gej i tako očaravajuće. Ja sam gej. Sloboda svim različitostima. Mi smo pravi pobjednici. Evrovizija pobjeđuje svake godine, a naročito ove samom porukom - slavimo različitosti”, “Čudna je, ali iz nekog razloga uživam u pjesmi. Ovo je nevjerovatno. Pozdrav iz Holandije”, samo su neki od pozitivnih komentara. Međutim, ima i negativnih, uglavnom na crnogorskom ili jeziku država iz regiona:

“Njegoš se u grobu prevrće”, “Greotee... Ovo da predstavlja Crnu Goru? Ovo je sramota”, “Iz Crne Gore sam i posramljen... Nacionalni crnogorski emiter ga je poslao u Ukrajinu, a ne glasovi publike”.

Sam Kalezić je juče poručio javnosti: “Njegoš, da je živ, istinski bi me podržao. Vi koji ga pominjete, ako ste čitali 'Gorski vijenac' ili 'Noć skuplja vijeka', treba da znate da je on bio izuzetan mislilac i empata. Prepun simbolike i životne energije. Njegoš, da je živ, uživao bi u talentu i misiji svog zemljaka i bio bi ponosan što ga predstavljam u svijetu. A ovih dana svjedočimo pisanju cijelog svijeta o mojoj malenkosti. O Slavku (Blagojev i Zdenkin) Kaleziću iz Bjelopavlića. Zato, ne gubite vrijeme na pokušaj zaustavljanja cunamija. Cunami je nemoguće zaustaviti,” samouvjeren je mladi umjetnik kojem je uspjelo da ustalasa javnost.

Kalezić je dobio pozitivne kritike britanskog portala Metro, koji je u tekstu pod nazivom “Crnogorska pjesma za Evroviziju 2017. 'Space'” detaljno analizirao numeru. Autorka teksta, Kerolajn Vestbruk, kaže da je numerom “Space” Kalezić uspio da se nađe u centru pažnje Evrovizije ne samo zahvaljujući pjesmi, već i spotu.

“Prije svega, pjesma je u pomalo dens žanru, što je naspram velikog broja balada osvježenje, a uz to se čini i da je u pitanju jedna od najnepristojnijih numera koja je kročila na Evrovizijski stejdž - sa referencama na 'vlažne snove' u prvoj strofi i stihovima poput 'svemirski brod je spreman da eksplodira', pri čemu mislim da se ne odnosi na intergalaktičko putovanje”, piše u tekstu. I nju je dojmila Slavkova duga pletenica.

Slavko Kalezić je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, a 2013. godine je učestvovao u “X faktoru”. Završio je glumačku akademiju na Cetinju. Uvijek je flertovao sa muzikom.

Pletenica Slavka Kalezića i njegov “Space” narednih mjeseci i na pozorinici u Kijevu predstavljaće Crnu Goru na Evroviziji. Mnogi će reći da smo zakasnili za Austrijancima i Končitom.

Voljeli ili ne Kalezića, red je da mu svi poželimo sreću, dobar nastup i plasman, a pobjeda bi bila ravna iznenađenju kao kad je Lester osvojio engleski Championship. Možda i on, kao Marija Šerifović sa “Molitovom”, a mediji su svojevremeno spekulisali da su u navodnoj emotivnoj vezi, donese evrovizijsku krunu u svoju zemlju. Slavkova pletenica, kakvu se plele naše babe i prababe, pokazuje da smo u Crnoj Gori različiti, što je dobro, i da svi moramo da se na to navikavamo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")