LAKAT U REBRA

Svitarice Ivana Brajovića

Nijanse su i detalji da li će simboli biti ucrtani naprijed, pozadi, sa strane, na nogavici, to neka kreatori sa političarima odluče
85 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 16.01.2017. 09:23h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović trebao bi da raspiše tender da crnogorske kreatorke izrade svitice, svitarice ili mudante za crnogorske parlamentarce, jer se zima ne predaje. Da se sačuvaju narodni poslanici koji ne glasaju baš po volji i interesu naroda. Možda će ugrijani donositi odluke koje će više biti u interesu najranjivijih slojeva našeg društva, a ne obrnuto.

Eto prilike da sve bude transparentno i da se naše najbolje kreatorke Murišić, Banović, Koljenšić, Miranović…pokažu na ovom zadatku. Kako bi čitava stvar bila dostupna javnosti, da se organizuje revija na kraju kako bi se izabralo najbolje rješenje ili možda da se angažuje i više kreatorki, ne znam imamo li kreatora, pa da se duge donje gaće naprave za sve parlamentarce svih partija. Da pokažemo kako znamo da ispoštujemo tendersku proceduru bez namještanja. Da prestanemo da dižemo ruku pobjedniku prije negoli je trka počela.

Prepostavimo da bi vladajuće partije željele da na tom dijelu garderobe kao obilježje imaju lava, orla ili čitav grb, zastavu. Bošnjačka partija polumjesec i zvijezdu, dok bi albanske partije tražile da njihov nacionalni grb bude ukras.

Od opozicionih partija SDP bi opet želio da se i njima ugravira nacionalno obilježje, ali bi vjerovatno zahtijevali da se barem po nečemu razlikuje od onoga što bi za SD bilo poželjno i prihvatljivo. Svitarice bi pokazale i pukotine u Demokratskom frontu, četiri S bi bila rezervisana za Novu srpsku demokratiju. Poslanici Pokreta za promjene bi naručili nekakav narandžasti detalj, dok bi se u Demokratskoj narodnoj partiji neki odlučili za četiri S, a poneko i za petokraku.

Demos bi poželio neku varijantu da pomiri crnogorsko srpsku simboliku, vjerovatno trobojka sa crnogorskim grbom. Pretpostavljam da bi Demokrate tražile da se crvena kravata nađe i na svitaricama… SNP opet od petokrake do četiri S. Možda bi pojedini poslanici željeli da im se na svitaricama ugravira porušena crkva na Lovćenu, drugi mauzolej… Ima i onih koji bi uzeli više svitarica sa više simbola, imali smo takvih slučajeva u nemirnim i lomnim vremenima da su pojedinci bili vlasnici različitih kapa. Pa kad se posvađaju sa svojom političkom maticom lako mogu konvertirati u nezavisni klub odbornika. Promjene, naravno, i svitarice .

Nijanse su i detalji da li će simboli biti ucrtani naprijed, pozadi, sa strane, na nogavici, to neka kreatori sa političarima odluče.

Sumnjam da li bi svitarice vratile opoziciju u skupštinske klupe, ali nema parlamentarca koji bi ih odbio kad dune sjeverac, a zaledi minus.

Kako god bi se završila ova stvar sa skupštinskim svitaricama one ipak ne mogu biti, ni na nivou vica, vezivno tkivo za premoštavanje crnogorskih podjela.

Bili smo svjedoci kako je premijer Duško Marković prije Nove godine tražio od članova Crnogorske akademije nauka da pronađu neki imenitelj koji bi premostio duboke podjele u našem društvu. Ne znam jesu li akademici dumali za vrijeme dva božićna i novogodišnjih praznika šta bi moglo sve da nas izmiri, ili su slavili, ali mislim da to i nije njihov posao. Ovaj narod su posvađali političari i oni će morati da se potrude i da ga izmire. I oni koji su na vlasti četvrt vijeka koriste podjele kao argument što kao društvo kaskamo za razvijenim svijetom. Prenebregavaju samo jednu činjenicu da su oni najviše zaslužni što je formiran takav ambijent, što jednima pripada sve, dok se drugi naporno trude kako bi preživjeli, zaposlili svoju djecu, sagradili svoj dom… ili održali ono što imaju. Kad napravimo trku u kojoj će pobjeđivati najbolji, a zbog toga neće patiti oni lošiji, biće manje podjela u našem društvu.

Mi već imamo nešto što nas sve veže, naš zajednički imenitelj, a to je Crna Gora - ni akademici ne mogu izmisliti ništa bolje, veće i pametnije. Samo što različito gledamo na tu našu kuću, iz različitih vizura. Za jedne je ona njihovo preduzeće, za druge mogućnost da voze državna kola, državne resurse koriste kao svoje… Zastave pobodu na kuće koje nelegalno grade, agresivno traže da svi poštujemo ono kako oni vole Crnu Goru.

Najviše je onih koji je vole kao što vole roditelje, bez velikih riječi i zaklinjanja, koji plaćaju porez, rade posao najbolje što znaju… Nije pristojno da se zaklinjete kako volite majku i oca svaki dan pred javnošću, jer to se podrazumijeva, onda tu nešto nije u redu!

Živko Stijepović i Života Vasić, beskućnici, konačno su unaprijedili svoj status - postali su podstanari. Centar za socijalni rad im je platio do marta stan u Zagoriču da spavaju u toplom i suvom. Da ne provode dane i noći u podzemnom toaletu nekadašnje kasarne Morača. I njih dvojica se nijesu od svitarica odvajali da bi pretekli ovaj januarski pomet. I to što pomažemo kao društvo ljudima poput njih može biti pokazatelj da se mirimo. Više od toga što čuvamo našu biznis elitu!

Nijesam siguran da se u Životino i Zoranovo sklonište neće useliti neki novi beskućnik!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")