STAV

Kratka marketing analiza crnogorske vlasti

Vlast se mora voditi svim ovim korisnostima kako bi kreirala uslugu vladanja, za koju je izabrana od građana u vremenski limitiranom ugovoru. Izbori su ugovor i ništa više
69 pregleda 2 komentar(a)
zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
zgrada Vlade, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2017. 11:10h

Strateški marketing je fantastična nauka. Daje vam mogućnost da usmjerite svoje djelovanje u ispravnom pravcu, kao i da sagledate kakvu realnu korisnost pruža vaše upravljanje koje vam je od nekoga povjereno. Zašto postoji vlast? Da služi narodu, nikako obratno. No, u Crnoj Gori to i dalje nije mnogima jasno. Kao stanovnik Dubaija, jednog od najbogatijih i najzanimljivijih gradova svijeta, itekako sam svjestan da su svi uspjesi rezultat dobro osmišljenih strategija nosioca vlasti. Građani jedne države treba da osjećaju benefite (korisnosti) vlasti, a koje se, sa aspekta strateškog marketinga, dijele u pet grupa:

  • funkcionalna korisnost,
  • prostorna korisnost,
  • vremenska korisnost,
  • posjedovna korisnost i
  • psihološka korisnost.

Drugim riječima, država treba da omogući realnu korisnost (poslovni ambijent, zakone koji se primjenjuju, puteve, obrazovanje, zdravstvo, bezbjednost i sl.) na pravom mjestu i u pravo vrijeme, kako bi građani osjećali stvarni ponos (a ne izvještačeni DrPS kvazi ponos) što su pripadnici jedne nacije. S druge strane, vlast se mora voditi svim ovim korisnostima kako bi kreirala uslugu vladanja, za koju je izabrana od građana u vremenski limitiranom ugovoru. Jer, izbori su ugovor i ništa više. Tako je u razvijenim zemljama, i nikako drugačije.

Kada za potrebe građana, između ostalog, vlast vrši javne nabavke, mora se voditi ovim korisnostima za građane, a ne za svoje lične džepove ili liječenje kompleksa.

Na primjer, auto koje jedna lokalna vlast nabavlja za svoje nadobudne gradonačelnike treba da je funkcionalno, a ne karakterisano luksuznim brendom, koji je jedino opravdan kada trošite sopstvene pare za zadovoljavanje sopstvene psihološke korisnosti. Kako se ponaša crnogorska vlast? Na voznom parku pozavidjele bi im i bogate zemlje (Monte Karlo stvrano postoji, nema veza sa lažnom slikom Montenegra)! Dok se djeca i siromašni liječe sms-ovima, bahata crnogorska vlast troši narodne pare za liječenje sopstvenih kompleksa!

Ozbiljne države kreiraju pametne strategije kako bi ih implementirale u praksi, a ne u fiokama kvazi zaposlenih ministara, koji u ozbiljnim državama ne bi mogli da budu ni haus majstori. Znam to, jer sam se školovao i živio u više ozbiljnih i razvijenih zemalja. Siguran sam da to znate i Vi. No, mnogi ćute, osobito oni koji su plaćeni narodnim parama da obrazuju naciju. Tu prije svega mislim na univerzitetske profesore, koji su u 99% kukavice da progovore i spriječe višedecenijsko urušavanje crnogorskih prostora od strane bahate i neodgovorne vlasti. Pojedini su i gori od toga, jer se kvazistručnošću, koja nikada nije testirana u međunarodnim okvirima, stavljaju na stranu bahate vlasti, čime postaju saučenici kraha sa istorijske tačke gledišta.

Raznim površnim ispitivanjima javnog mnjenja, a koja ne ispunjavaju ni osnovni uslov metodološkog kvaliteta upitnika, varaju narod na bazi pogrešno kreiranih indikatora i načina njihovog mjerenja. Kod mene na fakultetu takvi ne bi mogli ni početi istraživanje, a kamoli isto promovisati na namještenim provladinim medijima. No, u besudnoj Crnoj Gori najgori postaju najbolji.

Političko tržište, kao i svako tržište, treba da omogućava korisnost za potrošače, tj. birače. No, birači moraju početi da razmišljaju o sebi i o svojoj budućnosti.

Završiću citatom velikog Njegoša, za koga aktuelna crnogorska vlast nije imala herca, a ni mozga (da ne pominjem neke druge organe) da mu oda dužno priznanje: “Pleme moje snom mrtvijem spava…”

Srdačno iz prelijepog Dubaija,

Dr Nikola Perović, univerzitetski profesor i konsultant

P.S. Za moje Nikšićane, ako i dalje vjeruju DrPS-u, a prije lokalnih izbora u martu, neka pogledaju emisiju TV Vijesti “Bez granica” i njihov izuzetan i duhovit prilog o nezavršenom Domu revolucije i uz čvrsto obećanje DrPS uglednog saborca. Ako i posle ovoga vjeruju istima, onda za njih imam mali test: karakterišu li se riječju koja počinje na B, ima pet slova (nije BRAVO)?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")