KOSMOS ISPODE SAČA

Njegoša u Hag!

Njegošu ne mogu ništa, ni djelom, a ni nedjelom. Djelom mu naravno nisu ni blizu, jedan Njegošev stih vrijedi više od svega što će za života napisati savremeni crnogorski tumači njegovog lika i djela, a da ne govorimo o legendi iz Petnjice. Tumače ga po potrebi, van konteksta, iz ovog iskrivljenog vremena i poremećene vizure. Pjesniku ne mogu ništa
178 pregleda 174 komentar(a)
Petar II Petrović Njegoš, Foto: Dimitrije Popović
Petar II Petrović Njegoš, Foto: Dimitrije Popović
Ažurirano: 31.12.2016. 15:25h

Njegoš je inspirator granatiranja Dubrovnika. Treba mu suditi, a poželjno bi bilo da ga isporučimo Hagu i da za to dobijemo i neke pare, koje bi uložili u Blažove hidroelektrane. Ako "Na Lovćenu Njegoš spava", znači da je ipak živ, odnosno da nije mrtav, i može na primjer Duško da sredi neki helihopter, pa da poput crkve na Rumiji, digne Njegoša sa sve dijelom mauzoleja i prenese u Holandiju. Da se oni ne muče oko transporta.

Njegoš je izmislio huškačke stih forme, savršen motivacioni slogan: "Rat za mir", a to što je tvrdio da je brat mio ma koje vjere bio, to je bilo nekad i više se ne računa. Sad si kriv Petroviću drugi, ovoj vlasti nećeš uteći, nema radovanja Rade.

Njegoš je kriv što su pošteni Crnogorci i veliki ratnici lupežali kuće i pelješili Konavle, što su činili čuda na ratištu BIH i kasnije svoj pošteno zarađeni novac ulagali u nakaradne zgrade koje niču širom Crne Gore, sve po preciznom i detaljnom urbanističkom planu.

Njegoš je kriv zato što je Kombinat aluminijuma prodat Rusima, sumnjivim Rusima, što je primorje prodato svima, što su firme otišle, što pola miliona ljudi ne može pošteno da se prehrani. Sve je on kriv, jer ako slušamo istoričara Živka Andrijaševića, savjetnika Mila Đukanovića, nije Njegoš bio svetac, već je bilo gadno živjeti u njegovo vrijeme. Dok to govori, Andrijašević ne pominje ovo naše vrijeme, možda ne vidi jer mu šljašti skupocjeno odijelo pa mu maskira vid. Nije do njega.

Najveći savremeni tumač identiteta, ataše za nauku Portala Analitika i vrsni samoproklamovani zdravi nacionalista Miroslav Ćosović napisao je, i ne samo napisao, već i objavio knjigu: "Njegoš je izmislio sprsku narodnost Crnogoraca". Eto zašto Njegošu treba suditi, između ostalih zločina. Takođe, na youtubu se može vidjeti snimak kako o toj knjizi pohvalno govori Novak Kilibarda, a ako potražite neki dalji video Kilibardin na youtubu, možete ga čuti kako govori o Crnoj Gori kao staroj srpskoj državi, očuvanju srpskog jezika i ostalim motivacionom radnjama tog doba, govorio je to na današnjem trgu Nezavisnosti, prije četvrt vijeka otrpilike. Danas je Kilibarda perjanica fakulteta za Crnogorski jezik i književnost, kralj jotovanja, car Crnogorske pravoslavne crkve. Ali Njegoš je za sve kriv, upamtite! On je esencija zla.

Njegošu ne mogu ništa, ni djelom, a ni nedjelom. Djelom mu naravno nisu ni blizu, jedan Njegošev stih vrijedi više od svega što će za života napisati savremeni crnogorski tumači njegovog lika i djela, a da ne govorimo o legendi iz Petnjice. Tumače ga po potrebi, van konteksta, iz ovog iskrivljenog vremena i poremećene vizure. Pjesniku ne mogu ništa.

Ipak je u cirkusu zanimljivo što niko ni da glasa pusti od zaštitara identiteta, niko da stane u zaštitu Njegoša onako kako stanu za sitnice pred izbore: ni književnik Milorad, ni slikar Todor, ni Matica iz Beogradske ulice, ni veliki Stevo, ni mali Đonović, nigdje nikog nema.

"Moje pleme snom mrtvijem spava“.

Srećna vam Nova godina lišena Petra II Petrovića Njegoša.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")