NAGRADE ZA NAJBOLJU REŽIJU I TEKST

Predstavi Zetskog doma dva priznanja na festivalu u Sarajevu

Treće izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije
173 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Privatna arhiva
Sa dodjele nagrada, Foto: Privatna arhiva

Mirko Radonjić dobitnik je nagrade za najbolju režiju za predstavu "Sin" Kraljevskog pozorišta Zetski dom, dok je Mirjana Medojević za istu predstavu osvojila nagradu za najbolji tekst na trećem izdanju festivala "Dani Jurislava Korenića" u Sarajevu.

.

„Svakako da su ove dvije nagrade važne za predstavu, one su važne samo zbog toga što je to što se te večeri desilo na igranju u Sarajevu bilo malo pozorišno čudo. Razmjena koja se događala na nivou scene i gledališta, između glumaca i publike, između autora, glumaca i publike bila je nešto što je zbilja radost i suština teatra. U tom smislu mi je drago da je to i stručni žiri prepoznao“, kazao je Radonjić nakon uručenja nagrade u Sarajevu.

„Ova nagrada je posebno značajna. Tekst u tom obliku ne bi postojao bez te režije, a ta režija u tom obliku ne bi postojala bez tog teksta. Mirko i ja bili smo kolege na klasi, ova predstava je samo dokaz nečega u šta ponekad ne želimo da vjerujemo, a to je činjenica da su prirodna saradnja i zajedništvo ono jedino što ima smisla u pozorištu. Drago mi je da sam došla u Sarajevo, da je predstava u svojoj kolijevci“, rekla je Medojević.

Nagrada "Jurislav Korenić" za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Dvije nagrade dobila je i predstava "Tri sestre" Kamernog teatra 55. Gordana Boban je za ulogu u ovoj predstavi dobila nagradu "Žan Marolt" za najbolju glumicu, a Dragan Jovićić nagradu "Žan Marolt" za najboljeg glumca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Dževad Karahasan, Adrijana Gavrić, Josip Muselimović, Larisa Sarajlić-Ramović, Matija Bošnjak, Boris Lalić i Snežana Bogićević.

Treće izdanje teatarskog festivala "Dani Jurislava Korenića" održano je od 7. do 14. decembra, a okupilo je najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije.

Festival "Dani Jurislava Korenića" pokrenut je u čast čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55.

Preporučujemo za Vas