"Mali pirat" - domaća bajka o ljubavi, junaštvu i časti

359 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave "Mali pirat", Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave "Mali pirat", Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 19.12.2018. 09:45h

Nova pozorišna predstava „Mali pirat“, u koprodukciji Centra za kulturu Tivat (CKT) i Gradskog pozorišta iz Podgorice, biće premijerno izvedena u Velikoj dvorani CKT-a, u četvrtak u 12 časova.

Komad u režiji Milana Karadžića, rađen je po motivima čuvenog romana za djecu „Mali pirat“ jednog od najpoznatijih eks-YU autora književnosti za djecu i mlade, Tivćanina Anta Staničića. Kultno djelo koje je desetljećima bilo neuzaobilazan dio osnovnoškolske lektire u Jugoslaviji, u Crnoj Gori je izbačeno sa popisa obaveznog školskog štiva, pa je postavljanje „Malog pirata“ u dramatizaciji Aleksandre Glovacki na daske koje život znače, utoliko još i značajnije.

„Bajke postoje da bi se uz njih raslo i vaspitavalo se. Mi smo nekako na ovim prostorima, makar u posljednje vrijeme, navikli da se vaspitavamo na nekim tuđim bajkama, pa je divna stvar što se kroz ovu predstavu vraćamo jednoj domaćoj bajci i što se vraćamo se Boki“, kazao je direktor CZK Tivat Neven Staničić, dodajući da mu je ogromno zadovoljstvo što na ovaj način „vraćamo Anta Staničiča i djeci i odraslima“.

Direktorica Gradskog pozotšta iz Podgorice Ivana Mrvaljević kazala je da je priča o „Malom piratu“ kao pozorišnom komadu potekla od njih jer su oni prije dvije godine pokrenuli poseabn segment rada nazvan„Crnogorski klasici za djecu“, iz koga je već nastala predstava „Modro blago“.

Reditelj Milan Karadžić ovim komadom vraća se na pozorišnu scenu Tivta koju je on na neki način i lansirao svojom Bokeškom pozorišnom trilogijom - “Bokeški D-mol”, “Betula u Malu Valu” i “Innominato” - naglasio je da nije bilo lako pretočiti roman u pozorišnu predstavu koja ima elemente mjuzikla.

„Prije bi se od tog romana mogao napraviti jedan skupi, dobri avanturistički film ali je ključ u žanru u kojem smo ga mi postavili kao pozorišnu predstavu - mjuzikl u kome nastupa mnogo mladih ljudi. Nije to ‘ozbiljan’, klasični mjuzikl sa simfonsijskim orkestrom i horom kakve na ovim prostorima najčešće radi beogradsko Pozorište na Terazijama, ali jeste predstava koja ima sve bitne elemente mjuzikla. Pored toga, ovaj komad ima elemente i komedije i melodrame i prava je predstava za sve od 7 do 77 godina. Dali smo sve od sebe da napravimo predstavu koja će dugo živjeti i biti voljena od publike, kao što je to bio slučaj sa ‘Novelom od ljubavi’”, kazao je Karadžić, dodajući da je bilo jako izazovno raditi sa ansamblom u kome ima oko 30 glumaca i plesača, mnogo plesnih tačaka, songova i akcionih scena borbi, ali je u svemu vrhunski posao uradio koreograf Nebojša Gromilić.

Sedamnaestogodišnji Kotoranin Miloš Kašćelan u ulozi malog pirata - Miljana, bio je, kažu svi u ekipi, pravo otkrovenje zbog velikog talenta i izvanredne energije. Pored njega, predstavu nose mladi glumci sa cetinjske akademije - Pavle Popović, Jelena Đukić i Marija Maša Labudović, uz koje nastupaju i već iskusni Goran Slavić, Marija Đurić, Jelena Simić, Branmka Femić Šćekić, Katarina Krek i Miloš Pejović. U glumačkoj ekipi su i Branko i Pavle Ilić, Dubravka Drakić, Omar Bajramspahić, Sanja Popović i Ivan Kašćelan. U predstavi nastupaju i djeca i članovi NVU Dramski studio „Prazan prostor“ iz Kotora, NVO Škola glume „Maska“ iz Herceg Novog, Škole glume Omladinskog kluba Tivat, Sportsko plesnog kluba „Bellissima“ Tivat i Folklornog ansambla „Niukola Đurković“ iz Kotora.

Scenografiju potpisuje Boris Maksimović, songove Dubravka Drakić i Neven Staničić, dok je muziku komponovala Irena Popović.

„CZK Tivat ovim komadom na repertoaru dobija predstavu za sve generacije. ‘Mali pirat’ je prorodična avantura kakve su se do sada gledale samo u bioskopima. Vjerujem da je važno da naša djeca ćuju da postoji ‘Mali pirat’, da ga je napisao Anto Staničić, da mi među nama imamo junake i da svako ovo brdo oko nas krije neku tajnu i neku priču kojoj treba da se radujemo. Treba da sa ponosom igramo naše priče i borimo se za naše junake, za ljude koje mi najbolje možemo da odigramo“, istakla je Dubravka Drakić.

Bonus video: