Vesko Gagović predstavljaće Crnu Goru na Bijenalu umjetnosti

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji
1190 pregleda 1 komentar(a)
Bijenale, Foto: Shutterstock
Bijenale, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.12.2018. 12:18h

Umjetnik iz Nikšića Vesko Gagović ovogodišnji je predstavnik Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji koje će trajati od 11. maja do 24. novembra 2019. godine, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Gagovićev rad pod nazivom "Odiseja" odlikuju konceptualni i minimalistički postupci likovnog izraza, istakla je kuratorka istoričarka umjetnosti Petrica Duletić i dodala:

"Njegov projekat vodi nas kroz vrijeme, duhovna prostranstva od praistorije di danas. u tom smislu, treba istaći asocijaciju na čuveni film Stenlija Kjubrika '2001. odiseja u Svemiru'", navela je Duletić.

Koncept postavke obuhvata četiri različita prostora u koje se postavljaju monumentalni objekti koji odgovaraju ambijentalnim dimenzijama, a označeni su tonalitetima zlatne, srebrne i crne boje, rečeno je na konferenciji, a Gagović je istakao da ovaj rad, na neki način, nastaje već skoro 30 godina.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “May You Live in Interesting Times", a umjetnički direktor je Ralf Rugof, dok crnogorski tim, sada uz Gagovića, čine kuratorka Duletić i komesar Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti koji je organizator i producent Paviljona Crne Gore.

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bonus video: