Crnogorke na izložbi “Balkan Girl Power” u Tirani

Projekat je počeo u drugoj polovini 2018. godine i uspio je uspostaviti prvu neformalnu mrežu 75 mladih fotografkinja iz pet zemalja Zapadnog Balkana - Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i Srbije
451 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova: “Do women need to see”, Foto: Jovana Milović
Jedan od radova: “Do women need to see”, Foto: Jovana Milović

U okviru projekta “Balkan Girl Power” izabrano je šest djevojka iz Crne Gore koje će predstaviti svoje radove na izložbi koja nosi ime projekta, a koja će biti otvorena danas u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani. Finalistkinje iz Crne Gore, Dragana Vujović i Jovana Milović, učestvovaće i na Master Class-u kustoskinje izložbe i koordinatora za mentore projekta, međunarodno priznate fotografkinje, Lala Meredith Vula.

Projekat “Balkan Girl Power” okupio je 15 djevojaka iz Crne Gore koje su učile da koriste fotografiju na kreativan i kritički način. U nastavku projekta su uspjele da kroz svoje radove komentarišu položaj žena i djevojaka u našem društvu, i učine vidljivim njihove perspektive i ulogu u razvoju crnogorskog društva.

Uz mentorstvo prof. Maje Đurić, one su uspješno realizovale 100 fotografija koje se mogu pogledati na zvaničnoj stranici projekta balkangirlpower.org. U završnoj fazi, njihove fotografije su ocjenjivane.

“Projekat je počeo u drugoj polovini 2018. godine i uspio je uspostaviti prvu neformalnu mrežu 75 mladih fotografkinja iz pet zemalja Zapadnog Balkana - Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i Srbije. Mlade djevojke su obučene da koriste vizuelni jezik i moć fotografije da bi na taj način artikulisale viziju o zemljama gdje žene i djevojke, uz muškarce, igraju aktivnu ulogu u napredovanju u procesima integracije u EU”, navode organizatori.

Inicijativu je predvodila organizacija iz Albanije, Social Contract Institute, a za uspješnu realizaciju u Crnoj Gori je bila zadužena nevladina organizacija “iACT - Ja djelujem - Unë veproj”.

Bonus video: