Predavanje “Solidarnost u vremenu”

Kustoskinja i istraživačica Jelena Vesić gostuje sjutra u Podgorici

2302 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predavanje i radionica “Solidarnost u vremenu: Slike istorije u savremenoj umetnosti” nezavisne kustoskinje i istraživačice Jelene Vesić, biće održano sjutra u Podgorici u Perjaničkom domu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Radionica i predavanje se realizuju u okviru projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja.

“U ovoj radionici, osmišljenoj kao kompozit predavačkih dionica i kolektivnih refleksija, istraživaćemo slike istorije u savremenoj umjetnosti, onim što zovem i solidarnost u vremenu, hvatajući se u koštac sa ključnim pitanjima koja opsijedaju sve one koji pokušavaju da se bore sa reakcionarnim istorijskim revizionizmima, amnezijom i tehno-psiho-politikom super- sadašnjosti. Kako misliti istoriju u sadašnjem trenutku, izvan teleološkog i linearnog razumijevanja vremena, izvan apolo-getsko-nostalgičnih povrataka u “bolju prošlost”? Kako savremeni umjetnici, teoretičari i kustosi istražuju, pamte i aktualizuju emancipatorne istorije, akcije transnacionalnih mreža političke solidarnosti i programa kulturne razmjene? Da li je moguće izraziti “solidarnost u vremenu” izvan komemoracije, izvan rekonstrukcije i ponavljanja, već kao izvor imaginacije i projekcije?”, navodi se u najavi.

Jelena Vesić (PHD) je nezavisna kustoskinja, spisateljica, urednica i predavačica. Aktivna je u oblasti izdavaštva, istraživanja i izložbene prakse koja prožima političku teoriju i savremenu umjetnost. Vesić je kourednica časopisa Red Thread (Istanbul), članica savjeta Mezosfere (Budimpešta) i predsjednica Udruženja likovnih kritičara AICA Srbija.

Bila je kustoskinja mnogih izložbi, među kojima su predavanje performans (MoCA, Beograd i Koelnischer Kunstverein, 2009/10), kao i kolektivni izložbeni projekat politčke prakse (post-) jugoslovenske umjetnosti (2009), koji kritički istražuje koncepte i narative iz istorije umjetnosti Jugoslavije nakon raspada Jugoslavije. Njena nedavna izložba u kolektivizaciji (MG, Ljubljana, 2022) bavi se feminističkim intervencijama u narativima istorije umjetnosti o avangardnim umjetničkim kolektivima 20. vijeka.

Bonus video: