SAHRANA U GORNJEM POLJU KOD NIKŠIĆA

Odlazak Željka Mijanovića

Mijanovićev posljednji tekst "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem", posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću, autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem, izveden je prošle godine
1545 pregleda 0 komentar(a)
Željko Miljanović, Foto: Blic.rs
Željko Miljanović, Foto: Blic.rs

Scenarista i dramaturg Željko Mijanović, biće sahranjen danas u Gornjem Polju, kraj Nikšića. Preminuo je 6. januara u Beogradu, u 59. godini.

Mijanovićev posljednji tekst „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“, posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću, autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem, izveden je prošle godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Kao student pisao je satire i poeziju, a zbirku pjesama “Vođenje ljubavi” objavio je 1990.godine.

Autor je scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i TV filmovi „Osmi dan u nedelji“, „Mefisto“ i „Poslednji doček“, kao i dugometražnih igranih filmova, režisera Božidara Nikolića, „Tri karte za Holivud“, „Tamna strana sunca“ i „U ime oca i sina“. Bio je aktivan i u pozorištu, gdje je 1994. godine počeo sa komadom “Pomozi mi”, a zatim su uslijedile predstave „Kako ubiti suprugu“, “Balkanski terminator“, „Vitorio jes bio mali ali je bio dobar čoek“, „Maestro“,“Konak u Kragujevcu“, „Balada o trubi“...

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima „Polje puno bisera“, „Zooteka“, „Ženidba i udadba“, „Mister dolar“, „Vojvođanska rapsodija“, „Bilo jednom u Banatu“. Za RTS je u periodu od 1994. do 1998. napisao preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju „Puls“ koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za opere Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“ i“Adonis i Galateja“. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a bio je član predsedništva Udruženja filmskih umjetnika Srbije.