Mišel Uelbek gostuje u Beogradu

Uelbek je upravo objavio roman “Serotonin”, čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću
425 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Uelbek, Foto: Plus.lesoir.be
Mišel Uelbek, Foto: Plus.lesoir.be

Kontroverzni francuski pisac, filmadžija i pjesnik Mišel Uelbek koji je početkom ovog mjeseca objavio svoj sedmi roman pod naslovom “Serotonin”, biće gost beogradskog festivala “Krokodil” koji se održava od 7. do 9. juna.

Mišel Uelbek upravo je objavio roman “Serotonin”, čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću. “Vijesti” su prije par sedmica objavile ekskluzivno odlomak iz “Serotonina”.

Uelbek u knjizi, koju će 1. marta u Srbiji objaviti izdavačka kuća “Booka”, u prevodu Vladimira D. Jankovića, kritikuje društvo u kojem “malog čovjeka”, u ovom slučaju francuskog farmera, guta globalizacija. Knjiga sadrži i scene koje neodoljivo podsjećaju na proteste “žutih prsluka”, iako je pisana prije njih. Uelbek je diplomirao je agronomiju i nakon fakulteta objavio najprije zbirku poezije, a zatim i biografiju H. P. Lavrakfta. Slijede romani “Proširenje područja borbe”, “Elementarne čestice”, “Platforma” i “Mogućnost ostrva” koji privlače veliku pažnju javnosti i kritike.

Uelbeka nazivaju mnogim imenima - rasista, ženoomrzac, pisac pamfleta i pornografije, a bio je i na sudu zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje. Oslobođen je optužbi, ali je nakon toga napustio Francusku i trenutno živi u Španiji.

Roman “Pokoravanje” Uelbek objavljuje 2015, na dan kada se dogodio teroristički napad na časopis “Šarli Ebdo”. Bizarno, upravo je Uelbek bio na naslovnoj strani časopisa, a taj roman govori o alternativnoj budućnosti u kojoj islam vlada Francuskom.

Bonus video: