Pola vijeka stvaralaštva Dimitrija Popovića

Najopsežnija monografija o stvaralaštvu slikara objavljena je u biblioteci “Zlatni rez”, specijalizovanoj za likovne monografije
545 pregleda 0 komentar(a)
Korica nove monografije o Popoviću, Foto: Arhiva Vijesti
Korica nove monografije o Popoviću, Foto: Arhiva Vijesti

Najopsežnija do sada monografija o stvaralaštvu slikara Dimitrija Popovića objavljena je u biblioteci “Zlatni rez”, specijalizovanoj za likovne monografije izdavačke kuće Skaner studio iz Zagreba. Na 620 stranica, sa više od osamstotina reprodukcija prikazani su radovi nastajali u proteklih pedeset godina umjetnikovog stvaranja.

Urednik monografije je kolekcionar i izdavač bibliofilskih izdanja Božo Biškupić koji je koncipirao knjigu tako da su u njoj, uz reprodukcije slika, crteža skulptura, objekata i instalacija, objavljene i dokumentarne fotografije o autoru i njegovom radu. Na naslovnici monografije je detalj asamblaža naslovljen “Autoportret” iz 1974 godine, danas u zbirci Muzeja savremene umjetnosti u Zagrebu. Na tom detalju umjetnik je sebe predstavio s pojmom ARTA kao profesionalnog i sudbinskog određenja svog životnog i umjetničkog puta.

Uvodni tekst u monografiji je napisao teoretičar vizuelnih medija i filozof estetike dr Žarko Paić koji razmatra fenomen slike i likovnosti Dimitrija Popovića u kontekstu savremenog poimanja umjetničkog likovnog diskursa i sudbine slike u eri tehnosfere. Urednik Biškupić je uvrstio i tekstove Dimitrija Popovića koji kao autorove lične refleksije sažeto ekspliciraju njegovo stvaralaštvo od ranih radova 1966. godine do recentnih kompozicija.

Poseban odjeljak čine izvodi iz kritika i prikaza domaćih i stranih likovnih kritičara i teoretičara umjetnosti. Osim radova iz dvadeset tematskih ciklusa u knjizi je objavljen i umjetnikov rad iz područja primijenjene umjetnosti s unikatnim kreacijama nakita, kao i gravurama na Rozentalovim staklenim predmetima.

Bonus video: