Počinje Sedmica kineske kulture

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline - Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu Predstavu kineske nematerijalne baštine
231 pregleda 0 komentar(a)
Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, 17. januara, Foto: Ambasada Kine
Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, 17. januara, Foto: Ambasada Kine

Kultura, estetika i tradicija Kine, jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, biće predstavljena crnogorskoj publici kroz Sedmicu kineske kulture, koju od 16. do 23. januara organizuje Ambasada Narodne Republike Kine.

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline - Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevnu Predstavu kineske nematerijalne baštine.

Od 16. do 22. januara u bioskopu Cineplexx u Delta City-ju svakog dana u 18 sati biće prikazivana neka od ostvarenja kineske kinematografije.

Koncert nacionalne simfonije biće izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, 17. januara. Kineski umjetnici okupljeni u Gansu plesnoj trupi dočaraće kroz note i plesne pokrete bogatu kinesku muzičku kulturu, iz različitih dijelova Kine. Ova trupa tvorac je remek djela kineskog plesnog teatra, pod nazivom "Put svile", koji će biti izveden i za crnogorsku publiku.

Sedmica kineske kulture biće zatvorena dvodnevnom manifestacijom Predstava kineske nematerijalne baštine. U centralnom atriju Delta City-ja 22. i 23. januara biće prezentovani običaji i baština grada Quanzhou, kulturnog centra jugoistočne Azije.

Posjetioci će moći da se upoznaju sa procesom nastanka brojnih kineskih rukotvorina, kao što su živopisne figure od riže, praznični lampioni napravljeni od papirnih traka, ali i sa drevnim vještinama oslikavanja predmeta, rezbarenja kamena, paljenja tamjana i ispijanja čaja, koji ima važno mjesto u kulturi Kine.

Papir vodi porijeklo iz Kine, u kojoj je i osmišljena umjetnost rezanja papira i pravljenja posebnih ukrasa. Jedan od najvećih kineskih majstora u rezanju papira Li Yaobao pokazaće svoje umijeće crnogorskoj publici.

Ulaz na sva dešavanja je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mjesta neophodno rezervisati karte kod ustanova koje su domaćini događaja (Cineplexx i Crnogorsko narodno pozorište).

"Obilježavanjem Sedmice kineske kulture Ambasada Narodne Republike Kine nastoji da doprinese daljem upoznavanju naroda Crne Gore sa kulturom drevne kineske civilizacije. Sedmica kineske kulture organizuje se u susret Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza, koji ove godine počinje 5. februara po našem kalendaru", navodi se u saopštenju Ambasade Kine.

Bonus video: