Tužilaštvo podnijelo zahtjev za pretres stana, Ćuković: Nemam čega da se plašim

Ćuković, koji je na funkciji direktora Narodnog muzeja bio od 1995. do 2008. godine, nije bio upućen u zahtjeve Tužilaštva, ali je kazao da slobodno mogu doći u njegov stan ako smatraju da će im to pomoći u istrazi
4264 pregleda 5 komentar(a)
Petar Ćuković, Foto: Savo Prelević
Petar Ćuković, Foto: Savo Prelević

Državno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za pretres stana nekadašnjeg direktora Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG), Petra Ćukovića, smatrajući ga osumnjičenim za nestanak vrijednih stvari iz NMCG, navodi se u rješenju Osnovnog suda na Cetinju.

Sudsko vijeće, čija je predsjednica sudija Marija Ćupić, odbilo je taj zahtjev, ističući da tužiteljka nije ponudila dovoljno dokaza protiv Ćukovića da bi se dozvolio pretres njegovog stana.

Tužilac je od suda tražio naredbu za pretres Ćukovićevog stana, jer smatra da “postoji osnov sumnje da je Ćuković izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali i da bi se pretresom njegove kuće eventualno mogli pronaći predmeti u vlasništvu Narodnog muzeja Crne Gore”.

U trenutku kada su “Vijesti” kontaktirale Petra Ćukovića, koji je na funkciji direktora NMCG bio od 1995. do 2008. godine, on nije bio upućen u zahtjeve Tužilaštva, ali je kazao da “slobodno mogu doći ako smatraju da će im to pomoći u istrazi”.

“Nijesam vidio o čemu se radi. Smatram da nema osnova za pretresanje mog stana, mada ako tužilaštvo to traži u skladu sa postupkom i nadležnostima, onda slobodno neka dođu. Ja nemam čega da se plašim”, istakao je Ćuković.

Nakon više od godinu dana što se otkrilo da u Narodnom muzeju nedostaje oko 3.000 vrijednih muzejskih predmeta, ni javnost ni nadležni još uvijek ne znaju sudbinu muzealija nestalih tokom prethodnih decenija.

“Neprijatno je to što se dešavalo ko zna koliko decenija, ali ako je pretresanje stanova svih koji mogu biti dovedeni u vezu sa ovim slučajem, način da se slučaj riješi, onda podržavam”, kazao je Ćuković “Vijestima”.

Tužilaštvo je istaklo da u krivičnoj prijavi koju je podnio Aleksandar Berkuljan, koji je već 35 godina zaposlen u Muzeju na Cetinju, navedeno je da je Uprava za kulturna dobra tokom 2013. godine sprovela proces revalorizacije kulturnih dobara i da je tom prilikom konstatovan manjak više od 2.900 muzealija i dodaju da je zbog toga rukovodstvo NMCG, po službenoj dužnosti, trebalo pokrenuti postupak protiv Petra Ćukovića, koji je obavljao funkciju direktora u Narodnom muzeju sve do 13.11.2008. godine (nakon kojeg je na tu funkciju imenovan Pavle Pejović, koji je bio direktor do 27.07.2017. godine), ali i protiv odgovornih lica Ministarstva kulture, stoji u obrazloženju tužilaštva. Tužilaštvo ističe da ništa od navedenog nije urađeno niti je nestanak predmeta prijavljen nadležnim organima.

Tužiteljka je navela i da je Ministarstvo kulture još 2004. godine naložilo Narodnom muzeju da, u cilju obezbjeđenja obavljanja javnih poslova iz svoje nadležnosti, preduzme niz mjera za koje su postavljeni rokovi, a koje nijesu ispunjene.

O tome je, prema navodima medija, obaviješten tadašnji direktor Ćuković. U decembru 2012. godine, tadašnji ministar kulture Branislav Mićunović je, kažu iz tužilaštva, naložio direktoru da Narodni muzej preduzme neophodne mjere na otklanjenje nepravilnosti konstatovanih prilikom vršenja nadzora službenika Ministarstva kulture.

U zapisniku o izvršenom nadzoru u Muzeju iz novembra 2013. godine je konstatovano da su službena lica Ministarstva kulture ustanovila da zatečena muzejska dokumentacija, inventarske knjige ne obezbjeđuju pravnu i preventivnu zaštitu muzejskog materijala i nijesu dokaz o vlasništvu kao i stvarnom stanju muzejskog materijala, te su insistirali na sprovođenju popisa koji uređuju muzejsku dokumentaciju, način vođenja i zaštitu, ali ni povodom toga ništa nije urađeno.

Sudije su, nakon svega iznesenog, zamjerile što nije navedeno kada je Ćuković tačno preduzeo radnje koje mu se stavljaju na teret, osim da je to mogao učiniti do 2008. godine kada je bio na funkciji direktora, zbog čega ne mogu da odluče i da li je eventualno došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja. Njima je nejasno i zašto je potrebno pretresanje Ćukovićevog stana, kada se ne pominje koje je to tačno predmete otuđio, a koji su u vlasništvu Narodnog muzeja.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je na kontrolnom saslušanju u Skupštini krajem 2018. godine da “nije isključeno da predmeti budu pronađeni”, jer je u toku revizija muzejskih jedinica čiji je krajnji rok 26. jul, nakon čega će biti sastavljen konačni izvještaj o stanju u NMCG.

Bonus video: