Andrićeva nagrada Petroviću i Nogu

Žiri je u obrazloženju naveo da je Nogo “dosljednim” spojem soneta i smrti, “sa puno svjetlosti unijete u smrt i grob i poznatim spojem tužbalice i uspavanke”, obilježio istoriju soneta
407 pregleda 0 komentar(a)
Petrović i Nogo
Petrović i Nogo

”Velika nagrada Ivo Andrić” za 2018. godinu biće dodijeljena srpskom proznom piscu Goranu Petroviću za životno djelo i pjesniku Rajku Petrovu Nogu za djelo “Sonet i smrt”, saopštili su juče članovi žirija.

“Njih dvojica posjeduju jednu širu duhovnu i emotivnu dimenziju. Oni savremenu srpsku književnost predstavljaju u najboljem svjetlu, pokazujući da naša tradicija ima žive današnje nastavljače”, rekao je Želidrag Nikčević jedan od članova žirija.

On je dodao da su njihova djela bliska Andriću i po kvalitetu i po “plemenitoj težnji” da se svoje stvaralaštvo veže za sudbinu svog naroda.

Žiri je u obrazloženju naveo da je Nogo “dosljednim” spojem soneta i smrti, “sa puno svjetlosti unijete u smrt i grob i poznatim spojem tužbalice i uspavanke”, obilježio istoriju soneta.

“Taj spoj je prebogat, predragocjen i ostvaren u vrhunskoj pjesničkoj prozi”, naveo je predsjednik žirija Jovan Delić.

Žiri je na konferenciji u Beogradu naveo da su knjige Gorana Petrovića objavljene u 119 izdanja, od kojih su 52 u prevodima na ruski, španski, francuski, njemački i druge svjetske jezike i da je takva recepcija “impozantna i ne može biti slučajna”.

Bonus video: