Izabrani novi članovi Državne komisije za reviziju NMCG

Krajnji rok za reviziju svih muzejskih jedinica je 26. jul
563 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Narodnog muzeja Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Zgrada Narodnog muzeja Crne Gore, Foto: Filip Roganović

Muzejski savjetnik dr Radomir Jurić novi je predsjednik Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Narodnog muzeja Crne Gore. Novi članovi komisije su etnološkinja, muzejska savjetnica mr Zorica Mrvaljević, istoričar dr Slavko Burzanović i pravnica Valentina Vujović. Odluku je donijela Vlada Crne Gore, a objavljeno je u "Službenom listu Crne Gore".

Istoričar umjetnosti prof. dr Aleksandar Čilikov je krajem decembra prethodne godine podnio ostavku na mjesto predsjednika ove komisije. Nakon njega su to učinili i arheolog Predrag Malbaša, Anđe Kapičić i Nada Jabučanin, prenijela je tada "Pobjeda". U tom listu je istaknuto i da su "odlazeći članovi Državne komisije predložili Ministarstvu kulture da nova komisija bude formirana od međunarodnih vrhunskih stručnjaka iz Zagreba, Ljubljane ili Beograda".

Na pitanje mr Aleksandre Vuković zašto je Čilikov dao ostavku na mjesto predsjednika Državne revizione komisije ministar kulture Aleksandar Bogdanović je na kontrolnom saslušanju 28. decembra 2018. godine, istakao da su u pitanju "isključivo zdravstveni razlozi".

Državna reviziona komisija formirana je sa zadatkom da utvrdi da li je i koliko muzejskih predmeta minulih decenija nestalo iz Narodnog muzeja na Cetinju, a navodi se da je u pitanju više hiljada muzealija. Posljednju krivičnu prijavu zbog nestanka muzejskih eksponata podnio je cetinjskom tužilaštvu muzejski tehničar Aleksandar Berkuljan, što je druga prijava zbog nestanka muzejskog blaga, pošto je prva tužilaštvu predata u novembru 2017. godine.

Krajnji rok za reviziju svih muzejskih jedinica je 26. jul nakon čega će biti pripremljen konačan izvještaj, kazao je Bogdanović, vjerujući da će neki od predmeta biti pronađeni.

Bonus video: