Stare staze bezvremenog nasljeđa

Biće postavljeni QR kodovi i mapa na veb stranici kako bi turisti u Nikšiću mogli lakše da dođu i obiđu odabrane lokalitete
407 pregleda 0 komentar(a)
Slavica Striković, Foto: Svetlana Mandić
Slavica Striković, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je održan okrugli sto na temu “Kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe na projektnom području i trenutno stanje u području upravljanja ovim nasljeđem“ u okviru projekta “Život na granici BiH i Crne Gore - stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”, a u organizaciji NVO „Ženska akcija“.

Prema riječima Slavice Striković u okviru projekta, koji se sprovodi na teritoriji opština Nikšić, Plužine, Trebinje i Bileća, mapirano je po 20 kulturno-istorijskih spomenika i lokacija u Crnoj Gori i BiH koji će biti sačuvani od zaborava i adekvatno turistički valorizovani. Što se tiče Nikšića i Plužina riječ je, između ostalog, o objektima poput Bedema, Carevog i Rimskog mosta, Crvene stijene, Sabornog hrama, katoličke crkve, Hadži-Ismailove džamije, Pivskog manastira, manastira Zagrađe, Soko grada, kule Lazara Sočice, dok su kod naših komšija mapirane lokacije kao što su dolapi na Trebišnjici, Petro-Pavlova pećina, manastir Dobrićevo, Arslanagića most…

Biće postavljeni QR kodovi i odgovarajuća mapa na veb stranici kako bi turisti mogli lakše da dođu i obiđu odabrane lokalitete i spomenike i saznaju osnovne informacije o njima, a biće štampana i turistička knjiga.

“U okviru projekta, koji traje 16 mjeseci i završava se krajem aprila, biće valorizovane rijeke Zeta i Trebišnjica. Na Manitovcu će biti postavljen dok i deset čamaca, koji su već urađeni, kao i ‘pametna klupa’, dok je na fasadi Centra za kulturu Plužine postavljen ogroman led displej”, kazala je Striković.

U Trebinju su završeni radovi na čišćenju zidina Starog grada od istočne kapije do obale rijeke Trebišnjice, gdje je rekonstruisano i malo pristanište za lađe, a izrađeno je i deset lađa.

Cilj projekta je stvaranje i promocija zajedničkih prekograničnih turističkih proizvoda, ohrabrivanje partnerstva u kulturi i turizmu i obnavljanje kulturne baštine u projektnim područjima.

Nosilac projekta je Kulturni centar Trebinje sa partnerima i udruženje “Home”, dok su projektni partneri u Crnoj Gori Centar za kulturu Plužine, “Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i NVO “Ženska akcija”.

Ukupna vrijednost je oko 332 hiljade eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, a ostatak novca obezbjediće grad Trebinje i trebinjski i plužinski Centri kulture.

Bonus video: