Nepresušna potreba za poezijom

Mlada pjesnikinja iz Nikšića, Sonja Milatović, za "Vijesti" govori o ljubavi prema nizanju rima i najavljuje svoju prvu zbirku pjesama
569 pregleda 0 komentar(a)
Sonja Milatović, Foto: Privatna arhiva
Sonja Milatović, Foto: Privatna arhiva

Poezija je trenutak, a trenutak je sve. Moje je samo da uzmem pero i papir, ostalo odradi srce, kaže za “Vijesti” Sonja Milatović, mlada pjesnikinja iz Nikšića koja je na nedavno završenom XVIII međunarodnom konkursu za ljubavnu poeziju “Pjesma nad pjesmama” u Mrkonjić Gradu osvojila treću nagradu.

Tema konkursa, koji povodom Dana zaljubljenih tradicionalno organizuje Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, bila je “Bez ljubavi tvoje” i autori su bili u obavezi da pošalju po tri pjesme. Poetesa iz Nikšić, članica Književnog kluba “Poenta poetika” i studentkinja treće godine Pravnog fakulteta, nagradu je dobila za pjesmu “Vatromet nedostajanja” u kategoriji mlade nade ljubavne poezije.

“Ovo je nagrada za čistu emociju koja je plesala mojim bićem u trenutku dok sam stvarala pjesme koje su poslate na konkurs. Moram priznati da nagrađena pjesma nije pisana za potrebe konkursa. Nju sam napisala prošle godine u ovo doba ne sluteći da će ponijeti jedno ovako značajno priznanje. Naravno, neizmjerno sam počastvovana, ponosna i srećna. Ova nagrada daje krila. Idemo dalje”, poručila je pjesnikinja koja je i prošle godine na pomenutom konkursu dobila nagradu za najoriginalniju ljubavnu pjesmu.

U carstvo poezije Sonja je zakoračila veoma rano, kao učenica osnovne škole.

“Na početku je to bio odraz puke dječije radoznalosti, igre riječima, stvaranja rima. Kako sam odrastala, tako je stvaranje pjesničkih tkanja postalo moja nepresušna potreba, moj način da iskažem svu nježnost ovog svijeta, ali i put kroz koji otkrivam i onu drugu, buntovničku stranu sebe. Moje pjesme obojene su nekim tonom nostalgije, odišu ljubavlju koja ne zna za rok trajanja, stoga je tema konkursa apsolutno odgovarala emociji koju kroz stihove ispisujem”.

Iako joj nagrade nijesu strane, svakoj se iznova obraduje jer je to potvrda da poezija i dalje nalazi put do srca. Kao i mnogi mladi pjesnici iz Nikšića i Sonja je svoje utočište našla u Književnom klubu “Poenta poetika” a, istakla je, zahvalna je svojim drugarima po peru i predsjedniku kluba Goranu Radojičiću što joj pružaju veliku podršku.

“Zahvalna sam i svojoj porodici i prijateljima, jer su oni donekle glavni ‘krivci’ što sam prije pet-šest godina izašla iz sjenke i počela da se predstavljam čitalačkoj publici. Nadam se da ću uskoro objaviti i prvu zbirku pjesama ‘Vodim te u nezaborav’, kroz koju će svima postati jasnija rečenica iz moje biografije da je ljubav moja nacionalnost i moja religija”, poručila je nikšićka poetesa koja je do sada učestvovala na brojnim pjesničkim manifestacijama u zemlji i regionu.

Bonus video: