Izložba slika i crteža Vasilise Radojević u Podgorici

Vasilisina umjetnost je umjetnost postmodernog usamljenika i srednjovjekovnog alhemičara. Ona traži umni i emocionalni angažman, zapisala je kustoskinja mr Selma Đečević koja će večeras otvoriti izložbu
1095 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Izložba slika i crteža akademske umjetnice iz Nikšića Vasilise Radojević biće otvorena večeras u Podgorici, u prostoru JU Muzeji i galerije, u 19 časova, a postavka će biti izložena do devetog marta.

Izložbu će otvoriti kustoskinja mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga “Biće između uspeća”.

“Vasilisina umjetnost je umjetnost postmodernog usamljenika i srednjovjekovnog alhemičara. Ona traži umni i emocionalni angažman. Na njenim djelima vidljivo je tanatično ustrojstvo i princip nade. Njen svijet je svijet umjetničke istine koja nam nezauzdanom, ekspresivnom snagom svjedoči postojanje svog entiteta iznad pojavne stvarnosti. Na posljetku, Vasilisa je nadrealista čija estetska igra od svakog posmatrača čini snijevača”, istakla je Đečević u svom tekstu.

Ona je primijetila da se u središtu umjetnosti Vasilise Radojević nalazi figurativna predstava imaginarnog svijeta. Dodaje i da umjetnicin unutrašnji svijet prikazuje “raznolika bića koja pripadaju subjektivnom realitetu” koja “tek asocijativno podsjećaju na životinje ili imaju forme ženskih figura, ali preciznijom analizom forme uočavamo da se radi o oblicima koja svoj bitak ostvaruju u nekom kosmičkom, prije nego antropološkom, prostranstvu”.

“Ima nečeg stradalnog i uzvišenog na njenim slikama, i posebno crtežima: u ženskim figurama zarobljenim među krilatim deformisanim životinjama koje ispunjavaju svaki slobodan prostor slike kao pčelinji roj, i ne daju da finoća akta nečulne ljepote ostvari prvi plan. U slučaju Vasilisinog slikarstva, žena nije čulni konstituent estetskog predmeta, već upravo simbol neopipljivog, idealnog i duhovnog. Ona je u stalnom dinamizmu sa htonskim silama što njenim crtežima i slikama daje dramatičnu perspektivu.

Vasilisa Radojević slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Dobitnica je prve nagrade za slikarstvo koja se dodjeljuje svake desete godine najboljem studentu. Na “Dubrovačkom likovnom salonu” 1982. dobila je prvu nagradu za crtež. Dobitnica je prve nagrade za slikarstvo pod nazivom “Pajper” 1987. godine kao najbolji mladi slikar koji je realizovao izložbu u Rimu. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama širom Evrope među kojima su značajnije u Madridu, Parizu, Rimu, Monaku, Londonu.

Bonus video: