Revija hit predstava u Podgorici i Budvi

Nezavisna produkcijska kuća „Beo art“ dovodi u Crnu Goru glumačka imena poput Mirjane Karanović, Branka Cvejića, Slobode Mićalović, Igora Đorđevića...
732 pregleda 0 komentar(a)
Katarina Žutić u komadu “Severoistok”, Foto: Beo art
Katarina Žutić u komadu “Severoistok”, Foto: Beo art

Zvijezda jugoslovenskog i sprskog glumišta Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević i drugi, u okviru „Beo art“ revije predstava u Budvi i Podgorici od 8. do 12. marta predstaviće našoj publici neke od uspješnijih i gledanijih komada nezavisne produkcijske kuće „Beo Art“ iz Beograda.

U okviru revije koja se prvi put organizuje u Crnoj Gori, publika će moći da pogleda četiri predstave; prva od njih je „U agoniji“, po tekstu Mirloslava Krleže i u rediteljskoj interpretaciji Ane Đorđević, jedne od uspješnijih rediteljki srednje generacije. Riječ je o dramatičnoj, nesrećnoj ljubavnoj priči baziranoj na nesporazumu, koju ne gledamo kao „epski prikaz jedne ljubavi“, već kao dramu „u zoru suvremenog doba“, koja razobličuje laži u kojima živi čovjek današanjice.

Uloge u ovoj suptilnoj, ali intrigantnoj i uzbudljivoj priči tumače: Branko Cvejić, Marija Vicković i Radovan Vujović. Predstava će biti igrana 8. marta u hotelu „Mediteran“ u Bečićima, a narednog dana, 9. marta u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

Naredna na programu je predstava „Severoistok“, koja govori o degradaciji moderne civilizacije u slikama tri ljudske sudbine.

Komad „Severoistok“ režirala je Jana Maričić, po tekstu Torstena Buhštajnera napisanom na osnovu istinitih svjedočenja preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. Te godine, samo trinaest mjeseci nakon 11. septembra koji svijet pamti po jednom od najstrahovotijih terorističkih napada, grupa čečenskih terorista upala je u pozorište i prekinula izvođenje ruskog nacionalnog mjuzikla „Nordost“, zatočivši 850 talaca, sa ciljem da prisli rusku vlast da povuče svoje trupe iz Groznog.

Likovi koji pred publikom ubjedljivo i autentično oživljavaju prizore ovog stradanja su Čečenka koja učestvuje u napadu, Ruskinja koja se našla u publici i Letonka koja je tada spasavala žrtve. Njih smjelo i delikatno tumače Katarina Žutić,Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

Komad je rađen u koprodukciji „Beo arta“ i Bitef teatra. Predstava će biti igrana 8. marta u KIC-u „Budo Tomović“ i 9. marta u hotelu „Mediteran“.

Duodrama „Frenki i Džoni“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta Sombor i „Beo arta“ je priča o ljubavi, strasti, željama, strahovima, životnoj patnji, ali i radosti, koje svojom ubjedljivom igrom na sceni dočaravaju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević, u komadu koji je režirala mlada rediteljka Tea Puharić, po tekstu američkog autora Terensa Meknelija.

Frenki i Džoni su dvoje sredovječnih ljudi, koji sticajem okolnosti nisu uspjeli da nađu mir i sreću. Naprotiv, iza Džonija je život bivšeg robijaša i alkoholičara, koji je ostao bez žene i djece, dok Frenki nosi duboko urezana sjećanja na prevaru i zlostavljanje.

Na skromnoj sceni koja predstavlja skučeni stan u kome živi Frenki sve vrijeme je dvoje ljudi koji se, kao u smjeloj i na mahove opasnoj, partiji šaha, bore za mogućnost da ponovo vole i budu voljeni - Džoni na otvoreniji i hrabriji način, Frenki bojažljivo, otuđeno i panično.

Predstava je na programu 10. marta u hotelu „Mediteran“ i 11. marta u KIC-u „Budo Tomović“.

Komad „Balava“ („Beo art“ i Heartefact fond) prati četiri ženska lika: Balavu, njenu sestru Malu i njihove Mamu i Tetku, i to kroz period sazrijevanja i odlaska Balave od kuće. Kroz mučan odnos, njih četiri pokušavaju da se izbore jedna sa drugom, i same za sebe, uljuljkane u toksičnu svakodnevicu, nesvjesne da su se stvari otele kontroli.

„Balava“ je komad koji preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj na svakodnevni život, težinu društvenih normi koje konstruišu našu realnost, i posljedice koje porodica ima po čovjeka.

Tekst za predstavu napisala je Dunja Matić, režiju je uradio Andrej Nosov, dok uloge tumače Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Isidora Simijonović i Jovana Belović.

Predstava je na programu 10. marta u KIC-u „Budo Tomović“ i 11.marta u hotelu „Mediteran“.

Karte za sve predstave koje se igraju u Budvi kupuju se u hotelu „Mediteran“ u Bečićima (info: 068/004-242; 033/689-000), dok se karte za termine u Podgorici mogu nabaviti u u Gradskoj knjižari, na Trgu nezavisnosti (info: 068/880-152). Sve predstave igraju od 20 časova.

Bonus video: