Kotorski birokratski lavirinti

Ne pominje se, za divno čudo, nešto što bi trebalo da se zove Studija zaštite kulturnih dobara za potrebe izrade Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor
1739 pregleda 0 komentar(a)
Palata Bizanti, Kotor, Foto: Google.com/maps
Palata Bizanti, Kotor, Foto: Google.com/maps

Prekidamo program, što bi se reklo, zbog najavljenog, izuzetno važnog događaja u Kotoru gradu, a vezano za budući Prostorno-urbanistički plan Opštine Kotor...

O novim momentima vezano za nadasve bizarni slučaj prodora vode u kupatilo stana u kojem živim sa Dunjicom, mojom suprugom - koja je, kao što rekoh, neuporedivo pametnija, razboritija, uravnoteženija i strpljivija osoba od mene - i našom petogodišnjom kćerkom - koja je ista majka - u narednom, ili u nekom od narednih brojeva. Važno je da znate, za sad, da je zaustavljeno prodiranje vode u naše kupatilo - i to udruženim dejstvom više institucija, savjesnih službenih i neslužbenih lica, te tzv. nezavisnih agenata...

Hvala gospodinu Markoviću, predsjedniku Vlade CG, hvala gospodinu Vukoviću, gradonačelniku Glavnog grada Podgorice, hvala gospodinu Aleksiću, Glavnom arhitekti Glavnog grada Podgorice, hvala svima koji su se zauzeli da se pozitivno riješi slučaj prodora vode u naše kupatilo.

Hvala i nebesima...

Dakle, danas će u starodrevnom Kotoru gradu, u Skupštini Opštine Kotor, u Palati Bizanti - to vam je na Trgu od oružja, odmah do Hotela “Vardar” - zainteresovana javnost biti upoznata sa dokumentom naslovljenim Koncept Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor - kojom prilikom će se informisati o, citiraću, “mogućim planskim rješenjima i efektima planiranja”.

Molim vas: Palata Bizanti, tačno u 10:00 AM... nemoj da neko nije došao na prezentaciju pa da poslije bude svašta (kao u Baru, ne bilo primijenjeno).

Obavještenje naslovljeno “Prethodno učešće javnosti sa ciljevima i svrhom izrade Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor” pojavilo se na Internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma (mrt.gov.me) 23. januara ove godine - tačno prije mjesec dana - i u tom Obavještenju lijepo piše, dozvolićete mi da opet citiram:

“Predlozi, sugestije i podaci zainteresovane javnosti mogu se dostavljati ovom ministarstvu na e-mail: javna.rasprava@mrt.gov.me u roku od 30 dana od dana objavljivanja Prethodnog učešća javnosti na internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma”.

Parada u Kotoru, 20. februar 1916.Parada u Kotoru, 20. februar 1916.

Zašto je onda predviđeno, pitate se vi - u prvom redu vi građani starodrevnoga Kotora grada i Boke Kotorske, a zatim i vi ostali - da se dokument naslovljen Koncept Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor prezentuje javnosti posljednjeg dana predviđenog za dostavljanje pomenutih predloga, sugestija i podataka na pomenutu email adresu MORiT?

Teško je odgovoriti na to pitanje, a ne biti ciničan - ali treba imati u vidu, svakako, da su uz pomenuto Obavještenje - koje se, ponoviću, pojavilo na Internet stranici MORiT 23. januara - par dana kasnije uredno okešani i sljedeći dokumenti: “Koncept PUP-a Kotor”, “Koncept PUP-a Kotor i dopunjeni koncept PUP-a Kotor”, “Koncept PUP-a Kotor - Grafika”, “Koncept PUP-a Kotor - Grafika i dopunjeni koncept PUP-a Kotor - Grafika” - što je četiri dokumenta, ukupno, da ne bi bilo zabune - tako da je nama - nama zaljubljenicima u prostor starodrevnog Kotora grada i u prostor cijele Države Crne Gore - bilo ostavljeno punih mjesec dana da se, u miru svojih toplih domova, studiozno pozabavimo tim dokumentima.

Nije mi poznato koliko su se, i da li su se uopšte bavili tim dokumentima u Opštini Kotor - mislim, u prvom redu, na vladajuću garnituru, na čelu sa mladim Vladimirom Jokićem, najmlađim kapetanom Komunitadi kotorske u njenoj milenijumskoj povijesti - ali ako je suditi na osnovu šture informacije koja se pojavila na Internet stranici Opštine Kotor 19. februara i koja kaže: “Obavještavamo građane da će se u zgradi Skupštine Opštine Kotor, u Palati Bizanti održati Učešće javnosti za potrebe pri izradi PUP-a Kotor, dana 23. februara u periodu od 10 - 12h.” - nikako nisam optimista po tom pitanju. Podrazumijeva se, valjda, da će se Opština Kotor, na čelu sa pomenutim Jokićem, odrediti (depeesovci bi rekli - odnijeti) prema pomenutim dokumentima - ali bi mi bilo draže da je uz informaciju od 19. februara priloženo i nešto što bi bilo naslovljeno, na primjer - Stavovi Opštine Kotor o Konceptu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor. Važno je pomenuti da je Odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor sa Programskim zadatkom za izradu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor (SL 82/18) - donijela Vlada Crne Gore, na 103. sjednici održanoj 20. decembra 2018. godine - u kompletu sa Odlukom o određivanju rukovodioca izrade Prostorno-urbanističkog plana opštine Kotor i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Prostorno-urbanističkog plana (SL 82/18).

U Odluci o izradi PUP-a Kotor imamo Član 3, koji kaže: “Za Prostorno-urbanistički plan radiće se Strateška procjena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (“Službeni list RCG”, broj 80/05 i “Službeni list CG”, br. 59/11 i 52/16).

Ne pominje se, za divno čudo, nešto što bi trebalo da se zove Studija zaštite kulturnih dobara za potrebe izrade Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor - tako da sam vrlo sklon da pretpostavim da se neće raditi novi dokument, već će se gospodin rukovodioc i njegov stručni tim pozivati na istoimeni, kontroverzni dokument iz novembra 2015. godine (imate ga na adresi whc.unesco.org - u prevodu na engleski jezik, naravno - u okviru Natural and Culturo-Historical Region of Kotor/ Documents/ State of conservation reports 2018).

Imamo i Član 4, koji kaže: “Rok za izradu Prostorno-urbanističkog plana je 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta” - što je vrlo optimistična pretpostavka, s obzirom na činjenicu da je postojeći Prostorni plan Opštine Kotor donesen davne 1987. godine (Urbanistički institut Hrvatske, Zagreb), te da su Izmjene i dopune tog plana donijete 1995. godine (Centar za urbani razvoj i planiranje, Beograd).

Član 5 je moj omiljeni član: “Finansijska sredstva potrebna za izradu Prostorno-urbanističkog plana, obezbijediće se iz Budžeta Crne Gore, sa pozicije organa državne uprave nadležnog za održivi razvoj i turizam (u daljem tekstu: Ministarstvo), u iznosu od 30.000 eura” - dakle 30.000 eura, nije greška - što je i razumljivo, ako imamo u vidu da Član 6 kaže: “Prostorno-urbanistički plan se donosi za period do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.”

U Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata (SL 064/17 od 06. oktobra 2017.) imamo Član 216 - Rok za donošenje planskog dokumenta - koji kaže: “Plan generalne regulacije Crne Gore donijeće se u roku od 36 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona” - što će reći najkasnije do 6. oktobra 2020. godine. A u pomenutom Programskom zadatku piše...

OK, o Programskom zadatku više u narednom, ili u nekom od narednih brojeva - uz napomenu da će i građani Podgorice biti u prilici da se upoznaju sa Konceptom PUP-a Kotor na tzv. javnoj diskusiji koja je zakazana u utorak, 26. februara, u Kolektoru - kompleks bivšeg Titexa - tačno u 17:00 sati.

Vidimo se, dakle, u utorak u Kolektoru...

A ako je neko voljan da snimi današnju prezentaciju Koncepta PUP-a Kotor u Kotoru i okeša snimak na Net - bilo bi to neizmjerne hvale vrijedno...

Bonus video: