Iz štampe izašla zbirka poezije "Vaskrsenje" Radojice Stankovića

Kao srednjoškolac više puta je nagrađivan za poeziju, objavljena je i zajednička zbirka poezije “Zvijezde na dlanu”, da bi onda uslijedila pauza
487 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

Iz štampe je izašla zbirka poezije “Vaskrsenje” Radojice Stankovića koji je, kako je kazao, odlučio da pomenuta knjiga bude njegov put u svijet pjesništva. Sabrao je, kako je kazao ljubavnu, rodoljubivu i socijalnu poeziju, nastalu u danima životnih lomova i uspjeha, u “dugama ispod kojih je tražio sreću”.

“Konačno ne tražih ljubav, mir, blagostanje i sreću van svoga bića i tako nastade,Vaskrsenje’. Sazreo sam u pjesmi da sa lakoćom i patim i volim i ljubim i čekam... Možda će nekom mlađem, ko prije to shvati, moj stih u budućnosti biti odličan reper za pronalaženje pozivnih vibracija ka ženskom srcu. Mislim da sam ovom zbirkom odlučio da budem pjesnik. Kakav, vrijeme je sudija”, kazao je Stanković.

Sa pisanjem je počeo, kako je kazao, da se bavi pred kraj osnovne škole kada je napisao roman “Đački dani teku”, a poezija mu je “ušla pod kožu” kada su krenule srednjoškolske ljubavi.

“Pisao sam stihove gdje sam stigao - po klupama, na papirićima, po sveskama i udvarao se kao Majakovski kad čeka u osam Mariju. I mogu reći da sam volio Lorku, Jesenjina, Zubca, Nikolića, Zogovića...”.

Kao srednjoškolac više puta je nagrađivan za poeziju, objavljena je i zajednička zbirka poezije “Zvijezde na dlanu”, da bi onda uslijedila pauza.

„Dugo poslije nijesam se bavio onim čime sam trebao i zašta sam bio talentovan, kako su mi rekli. Mnogo kasnije objavljujem zbirku poezije ‘Da si ovdje draga moja mati’, kao poklon majci za 8. mart, zatim zbirku ljubavne poezije ‘Ljubav kod strikove kafane’, koja doživljava tri izdanja. Riječ je o sjetnoj poemi o nesrećnoj ljubavi”, kazao je Stanković koji je mnogo popularniji kao dječji zabavljač Šanta Panta.

Njegovo druženje sa djecom, koje traje 31 godinu, naučilo ga je da je sam sebi “najteža publika” i da zna kako je bilo na njegovom nastupu.

“Djecu ne možete prevariti. Možete, ali to će vam biti posljednji put. Stariji su sumnjičavi, kao vrijeme, ali znaju da prepoznaju kvalitet. Vidjećemo, tek smo počeli da se družimo. U planu je nova predstava, nova knjiga, zajednička zbirka, CD sa 28 kompozicija za djecu… Biće dosta toga. Samo me pustite da volim”, poručio je Stanković.

Bonus video: