Kulturna scena u Nikšiću: Tokom aprila biće prikazano 20 različitih programa

Direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Đukanović, je na konferenciji za novinare kazala je da će ta ustanova tokom aprila organizovati dvije velike izložbe - „Himna čovjeku“, doc.dr Tanje Burzanović, i retrospektivna izložba Milodarke Milatović.
671 pregleda 0 komentar(a)
Mnoštvo sadržaja: Sa konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Mnoštvo sadržaja: Sa konferencije za medije u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Obilježavanjem Svjetskog dana dječje knjige u dječjoj čitaonici Narodne biblioteke „Njegoš“ i projekcijom filma „Tara - rijeka strasti i izazova“, autora Veljka Vujanovića u Nikšićkom pozorištu, koji su na repertoaru danas, počinje aprilski repertoar Nikšićke kulturne scene.

Tokom aprila biće prikazano više od 20 različitih programa. Direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Đukanović, je na konferenciji za novinare kazala je da će ta ustanova tokom aprila organizovati dvije velike izložbe - „Himna čovjeku“, doc.dr Tanje Burzanović, i retrospektivna izložba Milodarke Milatović.

“Ove godine je 150 godina od rođenja filozofa i državnika Mahatme Gandija i to će biti obilježeno u čitavom svijetu. Mi organizujemo izložbu u njegovu čast, a Tanja Burzanović koja se dugo bavi ilustracijom indijskog spjeva, predstaviće se sa 80 radova koji su bili dio njene doktorske disertacije”, kazala je Đukanović.

Pohvalila se i da će film arheologa Vasilija Marojevića, koji je rađen u okviru projekta “Praistorija na teritoriji opštine Nikšić”, biti prikazan u Beogradu, u Narodnom muzeju u sklopu smotre arheološkog filma.

Istoričarka umjetnosti Kristina Radović kazala je da će nikšićka publika imati priliku da uživa u predstavama „Žena koja je skuvala svog muža“ i „Kir Janja“, u džez koncertu, filmu Andra Martinovića „Između dana i noći“, promociji knjige poezije Vita Nikolića. Tu su i promocija zbirke poezije „Iz Nikšića s ljubavlju“, izložba fotografija „Prirodne ljepote sjevera Crne Gore“, omaž braći Maksimović i Blagoju Ceroviću. Učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ pokazaće kakvi su to zvuci proljeća, Romi će obilježiti svoj dan, a romantičari će moći da uživaju u ljubavnoj poeziji.

Marinko Pavićević imaće muzičko-poetsko veče povodom jubileja, 40 godina rada i stvaralaštva, biće priređeno i autorsko veče Milorada Nikčevića, kao i radio drama. Za najmlađu publiku biće izvedena predstava „Budi drug“, a Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava biće obilježen muzikom i poezijom. Književni klub „Poenta poetika“ na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja promovisaće zbornik „Mozaik“, a Nikšićko pozorište će predstavom „Crna kutija“, koju je režirao Goran Bulajić, gostuje u na HAPS-u u Herceg Novom.

Bonus video: