Nove nagrade za “Granice kiše” u Parizu

Film Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim na međunarodnom filmskom festivalu “L’Europe autour de l’Europe”
226 pregleda 0 komentar(a)
Vlastimir Sudar je primio nagradu u Parizu, Foto: MIA
Vlastimir Sudar je primio nagradu u Parizu, Foto: MIA

Film “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu “L’Europe autour de l’Europe” (Evropa oko Evrope) i tako osvojio glavnu nagradu festivala “Prix Sauvage” (‘Pri sovaž). Film je osvojio i još jednu nagradu koju na festivalu dodjeljuje žiri mladih.

Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar koji je u Parizu primio nagradu, zahvalio se svim članovima ekipe koji su poslije višegodišnjeg rada na filmu i svih problema koji su mučili ovu produkciju ostali istrajni i odani projektu do samog kraja - te je njima i posvetio ove dvije nagrade.

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu “L’Entrepot” koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsjednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske. Na festivalu je prikazano više od 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

U izjavi stručnog žirija rečeno je da je: “pobijedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi”.

Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrđuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, sastavljen od šest članova, koja je dodjelila filmu svoje Specijalno priznanje. Mladi žiri je objasnio kako je bio: “zaveden ovim filmom koji izaziva ustaljene Zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njih poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje”.

“Film uspješno slika ožiljke rata i razdvajanja po prekrasnom balkanskom krajoliku, i onda ih liječi koracima glavne junakinje Jagode (Kristina Obradović), koja je oličenje slobodne misli i novih pogleda na budućnost”, dalje opisuje film mladi žiri koji u zaključku izdvaja da ovo ostvarenje: “daje glas novim generacijama”.

Poslije nagrada u Italiji i Francuskoj u martu, film je nastavio uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Iza filma stoje producentske kuće Montenegro Max Films iz Podgorice, Balkan Kino iz Beograda, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, a učestvovala je i Radio televizija Crne Gore.

Topla priča koja nosi drugačiju sliku našeg regiona

Sudar je ranije “Vijestima” kazao da je film “odgovor na negativne zapadnjačke predrasude o Balkancima” i da je u pitanju topla priča koja nosi neku drugačiju sliku našeg regiona od one koje su nametali mediji.

“O ljubavi i nadi iznad svega, a ljubav i nada su za svakog čovjeka, bilo gdje u svijetu, ipak najvažnije stvari: one regulišu egzistenciju, i naravno, velika je nesreća kada nema ni jednog ni drugog. Tako su ‘Granice kiše’ film upravo o tome. Činjenica da je film smješten tu gdje jeste je zbog toga što taj prostor poznajemo, ali i zato što je, kao što kažete, i jedno i drugo u deficitu na ovim prostorima, pa eto, da se prihvatimo tog izazova, makar umjetnički i na filmu”.

Bonus video: