Poetska razglednica "Iz Nikšića s ljubavlju"

452 pregleda 0 komentar(a)
Sa događaja, Foto: Svetlana Mandić
Sa događaja, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.04.2019. 17:10h

„Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života”, riječi su Žak Prevera.

To su potvrdili članovi dramskog studija „Prazan prostor“, Jovan Bulatović, Ana Vušović, Nina Golubović, Maša Božović, Milena Daković i Milan Senić, darujući nikšićkoj publici doživljaj poezije na malo drugačiji način. A publika je sve to nagradila gromkim aplauzom. Veče su upotpunile učenice Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“, Sara Stamatović, Anđela Todorović i Ivana Dendić sa profesoricoma Ivanom Pešić. A za sve to je zaslužan „Alfa centar“ koji je u sklopu projekta „Iz Nikšića s ljubavlju“ objavio knjigu poezije sa istoimenim nazivom, kao rezultat konkursa na kome su pristigla 62 poetska rada, a 43 se našla u zbirci koja je ilustrovana fotografijama sa foto konkursa, takođe realizovanog u sklopu projekta.

“U knjizi se prepliću različiti stilovi i senzibiliteti, različite teme i motivacije, a ja sam kao neko ko se prvi sreo sa ovom poezijom i neko ko je, dok je ova knjiga izašla, sigurno mnogo puta pročitao svaku tu pjesmu blago rečeno bio pozitivno zatečen. Zatečen najprije stihovima i poezijom onih autora koji su po prvi put negdje objavili neku svoju pjesmu, a kojih nije malo u ovoj zbirci“, kazao je koordinator projekta Radoje Mijušković, otvarajući veče puno poezije, emocija i nadahnuća.

Prikazana je i video razglednica koju su Aleksandar Dedović i Miloš Perović snimili tokom njihovog boravka u Ugandi, gdje su sa izvora Nila ljudi sa svih strana svijeta držeći u rukama razglednice Nikšića uputili pozdrave, ali i želje da dođu u grad pod Trebjesom.

„Ovo je budućnost našeg grada, ova mladost, pamet, ljepota, talenat. Oni su se potrudili da ove poetske radove iznesu na najbolji način i mislim da su u tome uspjeli i da ovaj aplauz dosta govori. Pozivam vas da zajedno radimo da ovaj grad zasta ponovo bude veliki. Mislim da smo večeras za Nikšić s ljubavlju i iz Nikšića s ljubavlju dosta pokazali da se može, da se treba, da se ima prostora, da jedino zajedno možemo da radimo“, poručio je izvršni direktor „Alfa centra“, Aleksandar Dedović.

Poetski i foto konkurs, u okviru koga su nastale zbirka poezije i razglednice Nišića, su dio projekta koji je “Alfa centar” realizovao u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD.

Organizatori promocije, kako reče Radoje Mijušković, „poetske razglednice“, su „Alfa centar" i Muzička škola “Dara Čokorilo” u okviru Nikšićke kulturne scene 2019.

Bonus video: