Još nema video-estetike

Kratkometražni film “Puna glava radosti” Branislava Milatovića učestvuje na 9. Contrex Sintra Short Film Festivalu u Portugalu, gdje se takmiči u internacionalnoj selekciji
701 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Milatović, Foto: Privatna arhiva
Branislav Milatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.04.2019. 09:21h

Kratki igrani film “Puna glava radosti”, crnogorskog reditelja Branislava Milatovića prikazan je juče u Portugalu, u okviru takmičarske selekcije 9. Cortex Sintra Short Film Festivala, koji se održava od 3. do 10. aprila. Ostvarenje mladog crnogorskog reditelja “Puna glava radosti” biće prikazan u internacionalnoj selekciji, gdje će se takmičiti sa još 16 ostvarenja.

“Nikad nijesam puno razmišljao šta je to što se ‘traži’ na filmskim festivalima, iako imam potpunu svijest o tome šta se plasira u posljednje vrijeme na filmskom tržištu, pogotovo kada dolazite iz ovog dijela Evrope. Gotovo sam siguran da će moj film biti primijećen na festivalu, prevashodno zbog specifičnog filmskog izraza, iako nemam potpuni uvid u konkurenciju i kvalitet ostalih filmova”, kaže Milatović za “Vijesti”. On se u svom filmu bavi odnosom psihijatra i pacijenta u jednoj neobičnoj seansi, a sa druge strane predstavlja univerzalnu priču čovjeka 21. vijeka kojem su “kao izlaz iz egzistencijalnih nedoumica veoma često ponuđena pogrešna vrata”.

Ekipu filma čine poznati glumci - Slavko Štimac i MarkoBaćović. Direktor fotografije je Lazar Radić, producent filma je Đorđe Vojvodić, izvršni producent Danilo Milatović, a film je rađen po motivima istoimene priče Ognjena Spahića.

Rediteljski gledano, poseban izazov tokom snimanja ovog filma predstavljala mu je odluka da ga, zbog ogromne količine teksta u scenariju, snimi u jednom kadru.

“Međutim, ovakva odluka je inicirana prije svega atmosferom u filmu koja je ispovjednog karaktera, jer sam smatrao da se tako povećava emocionalni kapacitet filma gdje je realno vrijeme izjednačeno sa filmskim, pa je zbog toga gledalac postavljen u ulogu sudionika u priči”, kaže Milatović.

“Puna glava radosti” je već prikazivan na mnogim festivalima, no, Milatović “Vijestima” priznaje da nije siguran da li je njegova odluka da radi film “u ovim estetskim okvirima” dobra ili ne za festivalski život filma.

“Nijesam bio siguran kako će selektori iz različitih festivala reagovati na njega. Međutim, za nepunih godinu dana, koliko film već ima festivalski život, moja početna očekivanja zbog navedenih činjenica su svakako prevaziđena, za sad. Značaj festivala, a ne broj festivala su glavni indikator za festivalski uspjeh filma…”, ističe reditelj.

Njegov film je krajem prošle godine prikazan i u Podgorici. Na pitanje mogu li se uporediti utisci publike u Crnoj Gori i inostranstvu, Milatović ističe da se to donekle može povezati i sa on na šta su gledaoci navikli, šta očekuju, pa i koliko i sami mogu da se iskažu na tom polju, podsjećajući da su mladi autori danas “generacija videa”.

“Publika u inostranstvu je posljednjih par godina navikla na određene filmske tendencije koje dolaze iz regiona. Međutim, to nije pitanje samo regionalog filma, to se osjeća, globalno. Mladi autori su danas generacija videa, a sasvim je sigurno će se to razvijati i dalje. ipak, još uvijek nema video-estetike. Još nije napravljen veliki film koji bi tu estetiku prezentovao kao mogući pravac u filmu. Stoga se moj film ne uklapa u klasičnu balkansku ponudu za inostrane festivale. Dok, ipak kod nas publika još uvijek reaguje organski na filmove, nemajući predrasuda, a ni predstave o tome šta je sad filmski trend. Dobro je dok je tako”, iskreno odgovara Milatović.

On je ranije “Vijestima” najavio i nove projekte na kojima radi, a sada privodi kraju montažu dokumentarnog filma “Bibliotekar”, snimanog krajem prošle godine u Kotoru.

“Vjerujem da će premijera biti tokom ove kalendarske godine, vjerujem na nekom od značajnijih filmskih festivala. Dugometražni igrani film radnog naslova “Bez rikverca” je dobio inicijalna sredstva za razvoj scenarija na prvom konkursu Filmskog centra Crne Gore i on je već neko vrijeme u povoju … Dok je kratki igrani film radnog naslova “Lavež” koji je prvobitno trebalo da bude snimlljen u martu ove godine, odložen zbog objektivnih vremenskih uslova koji nijesu odgovarali samoj zamisli filma, pa se njegova realizacija očekuje krajem ove godine, s prvim snijegom na Durmitoru…”, najavljuje Milatović.

Bonus video: