Ovogodišnji HAPS u znaku poređenja

Koncept 24. festivala definisan je kao komparacije i novi je izazov za publiku
123 pregleda 0 komentar(a)
HAPS, Foto: HAPS
HAPS, Foto: HAPS

Hercegnovske aprilske svečanosti (HAPS) biće organizovane 24. put od 15. do 25. aprila, a publika će moći da vidi osam predstava, a biće organizovan i prateći program.

Koncept festivala HAPS je definisan kao komparacije i novi je izazov za publiku, kaže selektorka Milina Kovačević.

“Cilj je uporediti dvije verzije istog teksta - uočiti razlike u režiji, tumačenju lika, projekciji prostora i ostalih rješenja u predstavi ‘Sladoled’ hrvatskog dramatičara Mira Gavrana, u izvođenju privatnog (njegovog) pozorišta iz Zagreba i recentoj postavci Narodnog pozorišta iz Niša, uporediti film po originalnom scenariju sa izvedenom pozorišnom adaptacijom - film ‘Savršeni stranci’ i predstava ‘Crna kutija’ po tekstu Ane Đorđević u produkciji Nikšićkog pozorišta. Uporediti dva čitanja istog predloška, u vrsti komada - ‘Carevo novo odijelo’ dramska predstava za odrasle i djecu, posljednja hercegnovska produkcija i istoimena predstava Bitef dance kompanije za gledaoce od najmlađeg predškolskog uzrasta do svih koji vole plesni teatar. Uporediti na koji način temu (kapitalizam) umjetnici promišljaju i stavljaju pred različite uzrasne grupe - ‘Kapital’ radikalnog Andraša Urbana i ‘Kapital - djeca’, obje iz repertoara KP Zetski dom)”, objašnjava Kovačević.

Prema njenim riječima, u Hercegnovskom pozorištu i Herceg festu koji i ove godine u dobroj saradnji pripremaju festival - zamislili su situaciju da je naš gledalac ambiciozan i da želi da pogleda obje predložene verzije.

Na programu 24 HAPS-a su “Crna kutija” Nikšićkog pozorišta u režiji Gorana Bulajića; “Sladoled” Teatra “Gavran” Zagreb u režiji Borisa Svrtana; “Kapital” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Cetinje - dramatizacija djela Karla Marksa; “Kapital - djeca” KP “Zetski dom” autorski projekat Petra Pejakovića iDušana Murića; “Carevo novo odelo” Bitef teatra iz Beograda plesna predstava - Bitef dance company - tekst i režija: Jelena Kajgo; “Sladoled” Narodnog pozorišta Niš u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, “Carevo novo odijelo” Hercegnovskog pozorišta i JUK Herceg fest u režiji Petra Pejakovića.

Biće prikazan i film “Perfetti sconosciuti” Paola Đenovezea.

Početak 24. HAPS-a poklapa se sa datumom velikog zemljotresa koji je Crnu Goru i Herceg Novi pogodio prije 40 godina. Tome će biti posvećen jedan segment pratećeg programa, prvenstveno kroz projekat Earthquake.me Vuka Vukovića.

Bonus video: